Održano 19. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

U subotu, 21. kolovoza 2021. godine na parceli natjecatelja Zorana Radičeka, u Šopronu (Općina Kalnik), održano je 19. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje je organizirala Udruga orača Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija, kao i svake godine, te Grad Križevci i Općina  Kalnik (domaćin natjecanja u oranju).

Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, Darko Novotni, ispred domaćina – načelnik Općine Kalnik Krunoslav Đurec, a ispred Grada Križevci pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.

Natjecanje je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je naglasio važnost manifestacije te zadovoljstvo postignutim rezultatima orača iz Koprivničko-križevačke županije na državnim i međunarodnim natjecanjima.

 

 

Natjecatelji-orači u Koprivničko-križevačkoj županiji natječu se već trinaestu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 12 ekipa, 3 u kategoriji plugova ravnjaka i 6 u kategoriji plugova premetnjaka, a već drugu godinu za redom održano je natjecanje u kategoriji „oldtajmera“ u kojoj su sudjelovala tri natjecatelja.

Educirani suci iz susjednih županija: Stjepan Pokrivač, Ivan Ključec, Željko Ferenc i Katarina Pokrivač ocijenili su ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dalo niže navedene rezultate.

 

Tri  najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su:

 

  1. Josip Martinović iz Štaglinca (Grad Koprivnica)
  2. Zoran Radiček iz Šoprona (Općina Kalnik),
  3. Zvonko Jež iz Šoprona (Općina Kalnik)

U kategoriji plugova premetnjaka sudjelovali su natjecatelji: Tomislav Kvakar (Općina Kalnik), Josip Lukačić (Grad Križevci) i Tomislav Nemec (Općina Kalnik).

 

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

 

  1. Saša Višak iz Kamenice (Općina Kalnik),
  2. Kristijan Sučić, iz Marinovca (Grad Križevci)
  3. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (Grad Križevci)

 

U kategoriji „oldtajmera“ najbolje su orali:

 

  1. Valent Sokolić iz Donje Glogovnice (Grad Križevci),
  2. Blaž Tomijek iz Križevačkog Ivanca (Grad Križevci),
  3. Ivica Miglez iz Križevaca (Grad Križevci)

 

 

Prvoplasirani orači, Saša Višak i Josip Martinović trebali bi ove godine predstaviti Koprivničko-križevačku županiju na državnom natjecanju u oranju,  koje se zbog epidemiološke situacije radi COVID-19 neće održati pa se planira da pobjednici sudjeluju na državnom natjecanju u oranju iduće godine.

 

Ovim putem zahvaljujemo svim sponzorima koji podržavaju ovo natjecanje i svima koji su pomogli u organizaciji natjecanja.

Pripremi za ispis