Obavijest maslinarima

Upozoravamo maslinare s područja Istre da je bilježimo pojačani let 1. generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae).

Trenutne vremenske prilike koje vladaju (temperature niže od 30 stupnjeva) pogoduju razvoju iste.

Stoga preporučujemo maslinarima da krenu sa  mjerama zaštite pogotovo maslinari koji nisu izvršili tretiranje protiv druge generacije maslininog moljca.

 1.Preventivne mjere zaštite

U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje.

U tu svrhu se  može koristiti gotovi pripravak ( SUCCESS BAIT, ECO TRAP- vješanje u nasad )  ili umjesto gotovog pripravka može se koristiti neki od  insekticida dozvoljenih na maslini uz dodatak atraktanta ( Buminal). Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-12 dana i obavezno nakon kiše.

 2.Metoda tretiranja cijele krošnje 

U tu svrhu mogu se koristiti neki od slijedećih pripravaka : IMIDAN 50 WG, DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, POECI PLUS, SCATTO, ROTOR SUPER ILI DEMETRINA,

strogo vodeći računa o dozvoljenom broju primjena pojedinih pripravaka tijekom sezone ( http://fis.mps.hr/trazilicaszb/  ).

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti maslina smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

 Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.

 Marina.kocijancic@mps.hr

                                                                                  

 

Pripremi za ispis