Obavijet prozvođačima koštičavog voća

Prema vremenskoj prognozi u narednim danima najavljena e su oborine te stoga na koštičavom voću potrebno napraviti zaštitu protiv uzročnika šupljikavosti voća (Stigmina carpophilla). Dozvoljeni pripravci su:

Captan WP 50 (trešnja, marelica, breskva, nektarina, šljiva)

Kastor (trešnja, marelica, breskva, nektarina, šljiva)

Delan 700 WDG (trešnja, marelica, breskva, nektarina)

Merpan 80 WDG (višnja, marelica)

Nasade je potrebno pregledati na prisutnost lisnih uši (Aphidae) i  ukoliko je zabilježena prisutnost primijeniti neki od dozvoljenih pripravaka – Closer (breskva, nektarina, trešnja, višnja), Pirimor 50 WG (višnja, breskva, šljiva, marelica), Mospilan 20 SG (nektarina, trešnja, višnja ,šljiva breskva), Movento (breskva, nektarina, marelica, trešnja, šljiva).

Na breskvi je primijećena prisutnost breskvine uši uvijalice (Myzus varians). Uši su vidljive na naličju lista i izazivaju kovrčanje i crvenjenje listova. Simptomi se ne smiju zamijeniti s kovrčavošću lista breskve  (Taphrina deformans) jer se javljaju u različito vrijeme i prisutne su uši sa naličja lista. Za suzbijanje je dozvoljen preparat Sumialfa 5 FL.

Važno je pokositi međuredni cvjetni pojas te tretiranje provoditi u večernjim satima  radi zaštite pčela.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja nužno je primijeniti prema priloženim uputama proizvođača i dozvolama prema FIS-u http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Prema pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida(NN 142/12 I Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) obaveza je voditi evidencije o uporabi sredstava za

zaštitu bilja. Na gospodarstvu se sredstva trebaju skladištiti na propisan način. Praznu ambalažu treba zbrinuti na propisan način.

 

                                                                                               Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

                                                                                               sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis