Obavijest proizvođačima jagoda

Do početka cvatnje zaštita jagoda uzgajanih na otvorenom usmjerena je na suzbijanje lisnih pjegavosti (Mycosphaerella fragariae, Diplocarpone earlianum, Gnomoniopsis comari), a tijekom cvatnje traje najosjetljivije je razdoblje za moguće zaraze uzročnikom sive plijesni (Botrytis cinerea) i antraknoze (Colletotrichum spp.), bolesti koja se sve češće javlja na našem području.

Za suzbijanje lisnih pjegavosti i antraknoze u Hrvatskoj su registrirani pripravci na osnovi mankozeba (Dithane DG Neotec, Dithene M-45), no oni se smiju primjenjivati do pojave prvih zelenih plodova te ih ne možemo koristiti tijekom najkritičnijeg perioda razvoja antraknoze na plodovima.

Siva plijesan jagode veći problem predstavlja u uzgoju na otvorenom tijekom kišovitog razdoblja, no njena je pojava česta i u nedovoljno provjetravanim plastenicima.

Preventivna zaštita od sive plijesni jagode provodi se na početku cvatnje, u punoj cvatnji (50% otvorenih cvjetova), u završetku cvatnje i početku zametanja plodova te u vrijeme početka zriobe, uz nužno pridržavanje propisane karence.

Dopuštenje za primjenu na jagodi imaju pripravci: Pyrus 400 SC, Signum, Scala i Geoxe  (karenca 3 dana), Switch 62,5 WG ( karenca7 dana) te mikrobiološki fungicidi Polyversum i Serenade Aso (bez karence)

Od navedenih pripravaka dobro djelovanje na antraknozu jagode imaju Signum i Switch 62,5 WG.

Osim kemijskih mjera zaštite važno je i mehanički uklanjati zaražene cvjetove i plodove.

Pepelnica jagode (Podosphaera aphanis) češće se javlja u zaštićenim prostorima (plastenici, tuneli), a za zaštitu su registrirani pripravci Karathane Gold 350 EC, Systhane 20 EW, Sercadis Plus, Ortiva, Pointer, Quadris, Zakeo 250 SC, Zaftra AZT 250 SC, Zato 50 WG (karenca 3 dana), Score 250 EC (karenca 21 dan), Stroby WG (karenca 7 dana) te mikrobiološki fungicidi Sonata(karenca 1 dan) i Serenade Aso (bez karence).

Pripravke kraće karence ili bez karence planirajte za prskanja u fazi dozrijevanja.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis