Obavijest vinogradarima

Val zahlađenja u prethodnim danima imao je utjecaj na različito kretanje vegetacije vinove loze, pa ovisno o položaju vinograda, sortimentu i izloženosti niskim temperaturama vinova loza se nalazi od fenofaze vunastog pupa pa do razvijenih listića.

Obzirom na raširenost bolesti crne pjegavost (Phomopsis viticola) i ozbiljnosti šteta koje uzrokuje u vinogradima preporučujemo provesti mjere zaštite.

U razvojnom stadiju pojave listića i razvoja listića za zaštitu od uzročnika crne pjegavosti preporučujemo primjenu zaštitnih sredstava na osnovi:

– folpeta (Solofol),

– folpet +azoksistrobin (Universalis)

– mankozeba ( Dithane M-45, Pinozeb M-45, Penkozeb M-45, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP)

-metirama ( Polyram DF).

Navedenim pripravcima je moguće dodati sumporni pripravak https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ radi smanjenja populacije štetnih lozinih grinja, a koji će preventivno djelovati na uzročnika pepelnice (Erysiphe necator).

Na lokalitetima gdje se vinova loza još uvijek nalazi u fenofazi vunastog pupa moguća je primjena pripravaka na osnovi bakra kojem se može dodati sumporni pripravak radi smanjenja populacije lozinih grinja https://fis.mps.hr/trazilicaszb

Zaštitu izvršiti prije najavljenih oborina!!

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ !

Nakon primjene sredstva za zaštitu bilja popuniti evidencijske liste o uporabi SZB te praznu ambalažu propisno zbrinuti.

 

Silvija Marušić  dipl.ing.agr.

silvija.marusic@mps.hr

 

 

 

 

Pripremi za ispis