Prvi pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2021.g.

 

Prvi pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2021.g.

 

Prvi pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2021.g. pod nazivom „Moderno pčelarstvo“ održan je u prostoru Grada Zagreba u Slavenskog 9 u Zagrebu 08.ožujka 2021.g. Polaznici demo-događaja odslušali su teoretski i praktični dio u prostorijama Grada Zagreba uz aktivno sudjelovanje demo-farmera, inovacijskih aktera i svih ostalih polaznika.

 

                                                                                                                                   Foto: Z.Tomljanović: provedba Nefertiti demo-događaja

Treba podsjetiti da je demonstracijski događaj organiziran u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration)koji je financiran sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705. Unutar projekta postoji 10 tematskih mreža i regionalnih podmreža (HUB-ova). Smisao projekta je stvaranje dodatne vrijednosti kroz razmjenu znanja i iskustava, poticanje prijenosa inovacija, razvoj peer to peer učenja te rad na boljoj povezanosti mreža između poljoprivrednih gospodarstva diljem Europe.

Glavni cilj događaja bio je upoznati sudionike s prvim koracima u pčelarstvu, ulogom pčele u održavanju ekološke ravnoteže u biocenozi te izazovima u suvremenoj tehnologiji pčelarske proizvodnje te kontroli i suzbijanju zaraznih i nametničkih bolesti u pčelarstvu. Poseban naglasak tijekom demo-događaja bio je usmjeren na proizvodnju meda i ostalih proizvoda dodane vrijednosti u pčelarstvu (propolis, matična mliječ, vosak, pčelinji otrov, matice, rojevi i pčelinje zajednice) te načinima kako se može postati hobi pčelar odnosno kako pčelarstvo može postati dopunska ili profesionalna djelatnost.

                                                                                                 

                                                                                                                                         Foto: Z.Tomljanović: provedba Nefertiti demo-događaja

Polaznici demonstracijskog događaja aktivno su sudjelovali tijekom radionice pa se otvorila plodonosna rasprava o potrebnoj udaljenosti košnica od medonosnih biljaka, načinima transporta pčelinjih zajednica na medonosno-peludne paše, hranidbi pčela, broju košnica koje su potrebne za ulazak u pčelarstvo te načinima suzbijanja određenih nametničkih bolesti i štetnika i neprijatelja pčela. Tijekom demo-događaja dio polaznika je iznosio svoja iskustva i dosadašnju praksu u tehnologiji pčelarenja, mehanizaciji i transportu u pčelinjaku te borbi protiv bolesti pčela, a dio polaznika je bio više orijentiran na pitanja gdje i kako nabaviti prve pčelinje zajednice te na što sve moraju obratiti pažnju prilikom kupo-prodaje pčelinjih zajednica.

 

Zlatko Tomljanović, dr.med.vet.

voditelj HUB 10

Pripremi za ispis