Obavijest maslinarima

Obavještavamo maslinare da se nakon desetodnevnog perioda u kojem smo bilježili smanjenje populacije maslinine muhe u prethodna tri dana bilježi ponovno značajniji porast odraslih jedinki maslinine muhe prve generacije ( 40-90 kom/feromonskoj lovci).  Posebno je to vidljivo u maslinicima u poljima ili na dubokim tlima (blizina prirodnih izvora ili navodnjavanja)  te u nasadima u kojima se do sada nisu provodile mjere zaštite.

Prema 7-dnevnoj prognozi DHMZ-u na području županije očekuju se temperature do 28°-29°C s povremenim lokalnim pljuskovima, što će stvoriti optimalne uvijete za polaganje jajašaca u plodove.

Maslinarima preporučujemo ili nastaviti s provođenjem preventivnih mjera suzbijanja, metodom zatrovanih mamaca ili tretirati cijeli nasad. Izbor metode ovisi o prethodno poduzetim mjerama zaštite, lokalitetu i konkretnom stanju u masliniku koje se temelji na praćenju maslinine muhe žutim pločama (prag štetnosti 2-3 maslinine muhe/tjedno) i/ili pregledu plodova ( najviše do 10 % -aktivnih uboda).

Registraciju prema FIS-bazi( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/) na dan 17.07.2020. za suzbijanje maslinine muhe imaju sljedeći pripravci.

AKTIVNA TVAR  

TRGOVAČKI NAZIV

 

NAČIN DJELOVANJA

 
fosmet IMIDAN 50 WG

(najviše 2x u vegetaciji)

Kontaktno, želučano
deltametrin* DECIS 2,5 EC

(najviše 3x u vegetaciji),

DECIS 100 EC

( 1x u vegetaciji),

POLECI PLUS

( 2 x u vegetaciji), SCATTO

( 1 x u vegetaciji), ROTOR SUPER

(1 x u vegetaciji), DEMETRINA 25 EC

( 1 x u vegetaciji)

 

ECO-TRAP

(Mamci)

Kontaktno-želučano IMAJU DOZVOLU,

ALI NISU UČINKOVITI U SUZBIJANJU MASLININE MUHE

(Prema projektu istraživanja Agronomskog fakulteta na osjetljivosti maslinine muhe

(Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske

Izvor: https://rezistentnost-szb-hr

Spinosad + atraktant Success bait Metoda zatrovanih mamaca Dozvoljen u ekološkoj proizvodnji
  Buminal

+registrirani insekticid

Metoda zatrovanih mamaca  

 

Zbog ukidanja  pripravaka sistemičnog djelovanja na osnovi aktivne tvari dimetoata (Rogor 40, Calinogor, Chromgor, Perfekthion)  i ograničenog djelovanja pripravaka na osnovi deltametrina, apeliramo svim maslinarima da se aktivno uključe u mjere smanjenje populacije odraslih jedinki maslinine muhe, jer ukoliko zaraza značajnije uđe u maslinike nema kvalitetnih mjera za saniranje nastalih šteta!

Pripravke koristiti  prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

 

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva

Pripremi za ispis