Obavijest vinogradarima

Rane sorte vinove loze završavaju cvatnju, dok su sorte kasnije epohe dozrijevanje još u fazi cvatnje. Unatoč cvatnji, ukoliko je od prethodnog tretiranja prošlo više od 12 dana, potrebno je izvršiti zaštitu. U proteklih deset dana prevladavalo je promjenjivo vrijeme s lokalnim pljuskovima, što je pogodovalo razvoju zaraze peronospore vinove loze (Plasmopara viticola).

 

U odabiru fungicida za suzbijanje peronospore nakon cvatnje, predlažemo pripravke sistemičnog mehanizma djelovanja: Folpan gold, Ridomil Gold MZ Pepite, Fantic MGalben F, Galben M, Armetil M, Orvego, Acrobat MZ, Forum star, Metomor F i dr. U vinogradima stradalim od tuče, prednost dajemo pripravcima koji sadrže aktivnu tvar folpet.

 

Proteklih sedam dana velik je rizik od zaraze pepelnicom vinove loze (Erysiphe necator) te u tom razdoblju bilježimo, ovisno o lokalitetu, dvije do tri zaraze. Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida: Crystal, Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Foliar, Collis SC, Postalon SC, Luna Expirience i sl.

 

Na osjetljivim sortama (rajnski rizling, traminac i zeleni silvanac) prisutan je rizik od razvoja ranog botritisa ili sive plijesni. Za suzbijanje sive truleži ili botritisa moguća je primjena botriticida: Teldor, Pyrus 400 SC, Geoxe, Switch, Cantus, Chorus 75 WG i dr.

 

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje i suzbijanje zlatne žutice vinove loze upozoravamo vinogradare na važnost kontrole na moguće simptome fitoplazmi, a ponajviše na važnost naredbe o suzbijanju američkog cvrčaka (Scaphoideus titanus) koji je prenosnik zlatne žutice vinove loze. Tijekom prošle godine provodio se monitoring američkog cvrčka na slijedećim lokacijama: Kutina, Repušnica-Mramor brdo, Ilova, Voloder, Popovača, Ruškovica i Letovanski Vrh te je tim lokalitetima utvrđena njegova prisutnost.

Pregledom vinograda na području Popovače I Letovanskog Vrha, utvrđena je prisutnost ličinki američkog cvrčka u stadiju L1 i L2. Ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija, od kojih svaki traje 7 do 10 dana. Prvo tretiranje američkog cvrčka provodi se kada su ličinke u razvojnom stadiju L3 jer ličinke u tom stadiju postaju infektivne i mogu prenositi zlatnu žuticu. Obavijest o pojavi ličinki u razvojnom stadiju L3 dati ćemo narednih dana.

 

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

 

   Suzana Slovic, dipl.ing.               

    E-mail:  Suzana.Slovic@mps.hr

Pripremi za ispis