Obavijest vinogradarima!

Prema podacima s agrometeoroloških stanica na području Bjelovarsko-bilogorske županije ovisno o lokalitetu palo je između 9-13,4 mm kiše, a meteorolozi i dalje najavljuju nestabilno vrijeme. Vinova loza se ovisno o položaju i sorti nalazi u fazi razvoja prvih listića do  mladice dužine 10-12 cm te su u   uvjetima dugotrajnijeg vlaženja listića ostvareni uvjeti za infekciju s crnom pjegavosti (Phomopsis viticola) i uzročnikom plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola).

Za zaštitu mladih listića mogu se primijeniti preventivni organski fungicidi Dithane M-45, Penncozeb 75 DG, Solofol, Delan Pro. U vinogradima u kojima su mladice dužine preko 10 cm bolju zaštitu daju Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F.

 

Za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su DynaliNativo WGMystic EC, Vivando, Talendo, Stroby DF, Folicur EW 250, Indar 5 EW, Domark 40 ME, Karathane Gold 350EC i sl.

 

Sredstva za zaštitu bilja  primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, provedenu zaštitu upišite u evidenciju o prskanju prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN142/12).

Podaci o dozvoljenim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

                                                                                                              Vesna Bradić, dipl.inž.agr.

                                                                                                              Vesna.Bradic@mps.hr 

 

 

Pripremi za ispis