Obavijest vlasnicima nasada višanja i kasnih sorti trešanja

Nastavno na prošlotjedne savjete nasadi višanja i kasnih trešanja završavaju sa cvatnjom i obavezno ih treba zaštititi od moguće zaraze gljivicom Monillia laxa. Ova gljivica uzrokuje sušenje cvjetova, a poslije i grančica koštićavog voća.

 

U nasadima višanja možete koristiti: Chorus 75 WG, Topsin M 500 SC ili Luna Experience SC.

 

U nasadima kasnijih sorti trešanja možete koristiti: Nativo WG, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Luna Experience SC, Teldor ili Indar 5 WG.

 

Na kraju cvatnje potrebno je obaviti insekticidnu zaštitu protiv najopasnijih štetnika višanja i trešanja.

 

U nasadima višanja i trešanja zaštitu protiv trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi L.) obavite pripravkom: Mospilan 20 SP/SG, Imidan 50 Decis 100 SC, Scatto, Rotor super ili Demetrina 25 EC.

 

Zaštitu voćnjaka obavljati u večernjim satima i za mirna vremena kako bi se očuvalo što više kukaca oprašivača u nasadu.

 

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o obavljenoj aplikaciji. Sve nejasnoće, dodatna objašnjenja i više informacija o pripravcima voćari mogu dobiti i u Fitosanitarnom informacijskom sustavu na web stranici MPŠRR (http://fis.mps.hr/trazilicaszb).

 

mr.sc. Ivica Lovrinčević

e-mail: ivica.lovrincevic@mps.hr

Pripremi za ispis