Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jabuke i kruške!

Od posljednje preporuke za suzbijanje krastavosti jabuke (Venturia inaegualis)  proteklo je  više od 12 dana, u tom periodu zabilježili smo jake mrazeve u osjetljivim fazama razvoja jezgričavog voće. U nekim nasadima štete su vrlo velike, no ima i nasada gdje su štete znatno manje i u takvim nasadima  potrebno  je i dalje provoditi intenzivnu zaštitu. Za početak slijedećeg tjedna predviđa se mogućnost pojave oborina. Kiša i duže vlaženje lišća predstavlja  opasnost za mogućnost pojave jačih infekcija krastavosti jabuke i kruške. Zaštitu protiv ove bolesti potrebno je provesti prije pojave kiše.

Jabuka se nalazi u fazi početka cvatnje i u toj fazi najpogodnije je zaštitu provesti nekim od pripravaka na bazi mankozeb: Dithane M-45, Dithane DG neotec, Pinnozeb M-45, Manfil- 75 WG, Manfil 80 WP, Star  80 WP, Penncozeb 75 DG, Mankozeb , Indofil 80 WP.

U nasadima gdje imamo pojavu pepelnice ( Podosphaera leucoticha) u ovoj fazi moguće je zaštitu protiv ove bolesti provesti pripravcima: Stroby WG ili  Zato 50 WG.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14

 Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis