Obavijest proizvođačima presadnica kupusnjača, salate, rajčice i paprike u zaštićenom prostoru

Sjeme kupusa za ranu proizvodnju sije se u zaštićenim prostoru tijekom veljače, da bi se presadnice mogle tijekom travnja presađivati na otvoreno. U preporuci od  07. veljače 2020. navedeni su fungicidi za zaštitu od bolesti polijeganja rasada koji se koriste neposredno nakon sjetve i za vrijeme rasta presadnica (PROPLANT, PREVICUR ENERGY).

U vrijeme uzgoja  presadnica  zbog gustog uzgoja, visoke temperature i vlage u plastenicima stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj plamenjače kupusa (Peronospora parasitica), te je potrebno provodite preventivna tretiranja primjenom bakrenih pripravaka.

Simptomi plamenjače se manifestiraju u obliku gubitka boje na pojedinim mjestima kotiledona ili listova, kasnije poprimaju žutu boju i otpadaju. Na naličju se razvija siva prevlaka. Jako zaražene biljke venu i propadaju.

Za zaštitu se mogu koristiti:

BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP (bakrov hidroksid –kalcij sulfat kompleks) koristi se u 1,5% koncentraciji (150g/10 litara vode), maksimalno dozvoljena 2 tretiranja u vegetaciji.

NEORAM WG (bakreni oksiklorid) koristi se u 0,25-0,35% koncentraciji. Ima djelovanje i na bakteriozu.

Tijekom ožujka sije se sjeme rajčice i paprike u zatvorenim prostorima za presađivanje u svibnju na otvorenom, te salata za uzgoj u zaštićenom prostoru ili za presađivanje na otvoreno.

U rajčici, salati, endiviji, matovilca, radiču protiv polijeganja Pythiuma spp. primjenjuje se PREVICUR ENERGY (fosetil i propamokarb) (kontejneri za uzgoj presadnica, gredice za sijanje). S jednim tretiranjem prilikom sjetve u količini 6 ml/m2 ili u razdvojenoj primjeni, prvi puta prilikom sijanja u količini od 3 ml/m2, a drugi puta nakon otprilike dva tjedna u količini 3 ml/m2, uz primjenu 2-4 l vode po m2 po tretiranju.

U rajčici zaštita od polijeganja i gangrene korijenovog vrata (Phytophthora spp.) može se provesti pripravkom PROPLANT (propamokarb). Primjenjuje se zalijevanjem biljaka nakon presađivanja ili nicanja (u slučaju uzgoja direktno iz sjemena) sa 100 ml 0,2 %-tnog škropiva (200 ml/100 l vode) po biljci. Sredstvo se na ovaj način i za ovu namjenu može primijeniti maksimalno 2 puta u razmaku od 7-10 dana, a ukupna količina sredstva po jednom tretiranju ne smije prijeći 2 l/ha. Uz ovu primjenu sredstvo se na rajčici smije primijeniti folijarnim tretiranjem (prskanjem) za zaštitu od plamenjače (Phytophthora infestans), no ne smije se primijeniti putem sustava za navodnjavanje kapanjem („drip aplikacija“).

U paprici pripravkom PROPLANT provodi se zaštita od gangrene korijenovog vrata. Primjenjuje se preko sustava za navodnjavanje kapanjem („drip aplikacija“) nakon presađivanja ili nicanja (u slučaju uzgoja direktno iz sjemena) u količini od 2-2,5 l/ha (20-25 ml/100 m2). Sredstvo se na ovaj način i za ovu namjenu smije primijeniti maksimalno 3 puta u vegetaciji u razmaku od 7-15 dana. Sredstvo se ne smije koristiti na ljutim papričicama i na ranim sortama paprike kratke vegetacije.

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), nalaze se detaljne upute o primjeni navedenih fungicida, te ih koristiti prema uputama.

dr.sc. Mirna Ceranić

e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis