Obavijest voćarima!

Obavještavamo voćare intenzivnih nasada jabuka i krušaka da ponove tretiranje protiv uzročnika bolesti bakterijskog paleža (Erwinia amylovora) i čađave krastavosti (Venturia inaequalis).

Jabuke i kruške  se nalaze u različitim fenofazama ovisno od položaja, a to su   fenofaze od bubrenje pupova do mišje uši na jabukama i kruške u fenofazi otvaranje pupa,   Primijenite jedan  od pripravaka na bazi bakra i to:

Nordox 75 WG, Champion, Champion Flow SC, Cuprocaffaro 50 WP, Cuprablau Z.

Na  jabukama za zaštitu od pepelnice (Podosphaera leucotricha) mogu se koristiti pripravci na osnovu sumpora: Chromosul 80, Thiovit Jet, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Cosavet DF, Sumpor SC-80 i dr.

 Marelice  su u fazi  završetka cvatnje preporučujemo ponoviti  zaštitu od  uzročnika koji uzrokuje sušenje cvjetova, grančica i grana (Monilia laxa) prije najavljenih oborina. Tretiranje izvršiti jednim  od pripravaka: Difcor, Chorus 50 WG, Signum, Indar 5 EW, Nativo 75 WG , Switch 62,5 WG,  Teldor SC 500.

 Nasadi bresaka i nektarina  ulaze  u fazu balona  pa bi prije  oborina trebalo izvršiti zaštitu od uzročnika sušenja grančica i grana monilija (Monilia laxa) i  upotrijebiti jedan od fungicida: Chorus 50 WG, Luna experience, Teldor SC 500, Switch 62,5, Signum, Nativo 75WG, Indar 5 EW, Systhane 20 EW.

 

VAŽNA NAPOMENA: Poljoprivredne proizvođače upućujemo redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji(http://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Primjenu sredstava za zaštitu bilja  smiju provoditi samo osobe sa položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

 Korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Đurđica Kšenek, dipl.ing.agr.

 E-mail: durdica.ksenek@mps.hr

 

Pripremi za ispis