Obavijest tržnim proizvođačima krumpira

Posljednja uputa za zaštitu cime krumpira upućena je sredinom zadnje dekade proteklog mjeseca srpnja (23.7. 2019.)!

U proteklih 15-ak dana dominira vruće i vrlo sparno meteorološko razdoblje. Učestali su kratkotrajni pljuskovi s vrlo različitim količinama oborina prema mjernim lokalitetima. Na većini je mjesta u protekla dva tjedna kiša padala u čak osam navrata, pri čemu je na području Belice zabilježeno oko 60-ak mm! Ukupno je na većini mjernih lokaliteta tijekom proteklog mjeseca srpnja zabilježeno od 89,6 mm u istočnim dijelovima Županije (npr. Donja Dubrava) do 130,0 mm oborina u središnjim dijelovima  (npr. Mursko Središće) (30-40 % više oborina od očekivanog mjesečnog prosjeka) (pritom smo u proteklom mjesecu srpnju zabilježili 15 dana s temperaturama zraka >30°C). Zadržavanje vlage na biljnim organima uz riječne doline je dugotrajno, primjerice na lokalitetu Mursko Središće proteklog je mjeseca srpnja trajalo 16.565 minuta, a već prvih pet dana u mjesecu kolovozu biljke su bile vlažne već više od 3.100 minuta! Prosječne su dnevne vrijednosti relativne vlažnosti zraka u posljednjih mjesec dana na lokalitetima uz riječne doline u rasponu 70-95 %!!

Slične vremenske uvjete bilježimo početkom kolovoza: najviše su dnevne temperature najčešće u rasponu 27-31,5°C a prosječne dnevne vlažnosti zraka u rasponu od 77,1 do 95,4 %, a kiša je u različitim količinama padala u više navrata (s najvećim količinama dana 2.8. 2019. u rasponu od 18,0 do 53,8 mm) (tada je najmanje oborina padalo u zapadnom i središnjem dijelu Međimurja uz rijeku Muru, a najviše u središnjem i istočnom dijelovima uz rijeku Dravu)! U narednih nekoliko dana biti će nadalje vrlo vruće i sparno!

Na širem području Belice u drugoj polovici mjeseca srpnja o.g. procijenjeno je zdravstveno stanje i očekivani prinos gomolja na 28 različitih sorata krumpira. Prinosi i zdravstveno stanje kod većine sorata krumpira je zadovoljavajuće!

Vrlo vruće i sparno razdoblje s dugotrajnim vlaženjem lišća zbog povremenih pljuskova, dugotrajnih rosa i sumaglice pogoduju kasnom razvoju koncentrične pjegavosti i paleži cime (Alternaria solani). Primjerice od početka mjeseca kolovoza o.g. dnevne ocjene za zarazu (Alternaria) po prognoznom modelu “TOMCAST” dnevno iznose 2-3, a isto smo zabilježili u drugoj polovici proteklog mjeseca srpnja! Njihova polumjesečna suma u proteklom razdoblju je bila 37, a tjedna oko vrijednosti 15! Prema ranijim iskustvima iz Međimurja kod većine sorata krumpira zaštitu učinkovitijim fungicidima (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/) valja radi suzbijanja koncentrične pjegavosti i paleži cime (Alternaria) ponavljati nakon ukupne sume 25!

Zadnje mjere zaštite cime protiv koncentrične pjegavosti i paleži cime (Alternaria), te moguće vrlo kasne pojave plamenjače (Phytophthora), potrebno je provoditi samo na srednje kasnim i kasnim sortama krumpira, odnosno sortama namijenjenim za industrijsku preradu (npr. u čips)! Ipak, budući na većini polja dominira sadnja srednje ranih sorata krumpira, u takvim vremenskim uvjetima od zadnjeg tjedna mjeseca srpnja i u prvoj polovici kolovoza o.g. bilježimo fiziološko dozrijevanje cime (vidljivo po naglom žućenju i sušenju cime)!

Preporučene mjere naredne zaštite:

 VAŽNO: Na parcelama gdje se u narednih 15-20 dana planira vaditi urod krumpira moguće je provesti desikaciju ili „kemijsko spaljivanje“ cime i korova: za tu namjenu koristiti samo registrirana sredstva na osnovi dikvata (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/), uz poštivanje karence 10-15 dana! Doza se može prilagoditi visini korova i/ili cime krumpira!

Izbjegavati primjenu totalnog herbicida diquat za vrijeme vrućeg dijela ljetnih dana (>30°C)!

Ne provoditi desikaciju cime na poljima s kojih se urodi gomolja namjeravaju vaditi tek za 30-40 dana ili kasnije!

 VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Biljne uzorke cime i gomolja krumpira sa mogućim neželjenim promjenama proizvođači mogu potražiti u Čakovcu, Zrinsko-Frankopana 9/3 (Ministarstvo poljoprivrede, Područje Međimurske županije)!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis