23. Međunarodna izložba cvijeća u Varaždinu

Izložba je započela 20. rujna 2018. uz brojne sudionike iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Nizozemske, Italije i Srbije i trajala je do 23. rujna 2018. Međunarodna izložba cvijeća predstavljena je na temu „barok-glazba-cvijeće“. Obzirom da je ovogodišnji partner na baroknim večerima Japan, floristi i vrtlari osmislili su cvjetne kompozicije s naglaskom na specifičnosti i prepoznatljivosti japanske kulture i tradicije.

U sklopu međunarodne izložbe cvijeća organizirano je 12. Međunarodno natjecanje učenika poljoprivrednih škola u aranžiranju, 2. Međunarodno natjecanje mladih florista, uz brojne cvjetne radionice i polaganje međunarodnog ispita cvjetnog dizajna FlorCerta. Maštoviti cvjetni aranžmani i dekoracije su na poseban način uljepšale zidine starog dvorca.

Kroz uspješne cvjetne izražaje na temu Japana i prekrasne primjere bonsai domaćih i stranih izlagača, kao i izložbu slika od suhog cvijeća, zaista se moglo uživati i osjetiti dio japanske hortikulturne tradicije. Svaka cvjetna dekoracija bila je zanimljiva na svoj način, iako posljednjih godina okolnosti u cvjećarskoj proizvodnji ne dozvoljavaju previše raskošnosti.

Uz dugogodišnju tradiciju i upornost članova udruge kao i svih izlagača koji su svojim idejama i maštovitosti i ovaj put dokazali sposobnost i primjer kako cvijet može oplemeniti i oživjeti prostor i ova izložba je uspješno realizirana. Zahvaljujući velikom entuzijazmu organizatora kao i proizvođača cvijeća i aranžera, veliki broj domaćih i stranih posjetitelja su uz lijepo vrijeme mogli uživati i u ovoj 23. Međunarodnoj izložbi cvijeća.

Mara Bogović mag. ing. agr.
pročelnica Podružnice Varaždinske županije

Pripremi za ispis