Regionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda malih proizvođača

S obzirom da je u zadnje dvije godine kroz Mjeru ruralnog razvoja M1., podmjeru 1.2., operaciju 1.1.2. održano 38 tečajeva “Prerada mlijeka”, diljem Hrvatske, te educirano 756 polaznika, sirarstvo zauzima sve značajnije mjesto i postaje predvodnica razvoja ruralnih područja Hrvatske.

Prema iskustvima sa tečaja, a u sklopu kojega je i edukacija o senzoričkom ocjenjivanju sireva i drugih mliječnih proizvoda, naši proizvođači imaju kvalitetan proizvod, a kako bi dokazali tu kvalitetu potrebno je te proizvode i ocijeniti. Stoga i organiziramo regionalno ocjenjivanje, kako bi ta mogućnost bila dostupna što većem broju proizvođača  s cijelog prostora Republike Hrvatske.

Tijekom mjeseca rujna, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, zajedno sa Savezom mali sirara RH “SirCRo” te u suradnji s lokalnim nositeljima ruralnog razvoja, organizira 6 regionalnih stručnih ocjenjivanja mliječnih proizvoda malih proizvođača, a prema sljedećem rasporedu i programu:

Mjesto 

Datum

Županije

Program

Koška

„Dom lovaca“ (Streljana), Kneza Domagoja 2

7. rujna 2018., petak

Osiječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska (dio), Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska (dio)

kontakt: Emilija Cimerman

Emilija.Cimerman@savjetodavna.hr

091/4882-921

8:00 – 10:30 Prikupljanje i šifriranje sireva

11:30 – 16:00 Ocjenjivanje sireva

16:30 – 18:00 Vođena degustacija sireva

18:00 – 18:30 Objava rezultata ocjenjivanja sireva

Organizatori: HPŠSS, Savez “SirCro”, Općina Koška, Udruga žena Općine Koška, Osječko-baranjska županija,Udruga malih sirara Osječko-baranjske županije„SIROS“

Bjelovar Školsko-sportska dvorana
Poljana Franje Tuđmana 4

Gudovac
Mala dvorana Bjelovarskog sajma

8. rujna 2018., subota

Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska, Virovitičko-podravska (dio) Požeško-slavonska (dio)

kontakt: Darija Marković

Darija.Markovic@savjetodavna.hr

091/4882-789

8:00 – 10:00 Prikupljanje i šifriranje sireva(Bjelovar)

10:00 -15:00 Ocjenjivanje sireva (Bjelovar)

16:00 -18:00 Vođena degustacija sira(Gudovac)

18:00 – Objava rezultata ocjenjivanja sireva (Gudovac)

Organizatori: HPŠSS, Savez “SirCro”, Grad Bjelovar

U sklopu 26. JESENSKOG MEĐUNARODNOG BJELOVARSKOG SAJMA

Ogulin

Trg kod golubice

http://www.lag-frankopan.hr/

9. rujna 2018., nedjelja

Karlovačka, Primorsko-goranska, Ličko-senjska

kontakt: Višnja Krapljan

Visnja.Krapljan@savjetodavna.hr

091/4882-760

9:00 – 11:00 Prikupljanje i šifriranje sireva

11:30- 16:30 Ocjenjivanje sireva

11:35-12:00 Stručna radionica na temu proizvodnje sira – „Diverzifikacija sirarske proizvodnje“

17:00 – 18:00 Vođena degustacija sireva

19:00 – 20:00 Vođena degustacija sireva

20:00 – 20:30 Objava rezultata ocjenjivanja sireva i proglašenje pobjednika

Organizatori: HPŠSS, savez “SirCro”, LAG Frankopan

U sklopu manifestacije FESTIVAL ZELJA I MEDA 2018.

Velika Gorica

Ured HPŠSS, Stara Cesta 14, Vukovina

Staro Čiče Restoran Phoenix, Velikogorička 144

11. rujna 2018., utorak

Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Krapinsko-zagorska, Varaždinska (dio)

kontakt:Anđelka Pejaković

Andjelka.Pejakovic@savjetodavna.hr

091/4882-728

8:00 -10:00 Prikupljanje i šifriranje sireva (također i dan prije) u uredu HPŠSS u Vukovini

10:00- 10:30 Prijevoz sireva iz ureda u restoran

11:00-16:00 Ocjenjivanje sireva Restoran Phoenix, Staro Čiče

16:00 – 16:30 Objava rezultata ocjenjivanja sireva i proglašenje pobjednika

Organizatori: HPŠSS, Savez “SirCro”, Udruga malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“

Knin
Veleučilište “Marko Marulić” Knin, Ul. Kralja Petra Krešimira IV 30

www.veleknin.hr

21. rujna 2018., petak

Šibensko-kninska, Zadarska, Ličko-senjska (dio) Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska

kontakt: Dubravka Kaić

Dubravka.Kaic@savjetodavna.hr

091/4882-859

8:00 – 9:00 Prikupljanje i šifriranje sireva

9:00- 11:00 Ocjenjivanje sireva

11:00-14:00 Konferencija za ruralni razvoj (program u izradi)

11:00 – 14:00 5. izložba sira iz mišine

14:00 – 14:30 Objava rezultata ocjenjivanja sireva i proglašenje pobjednika

Organizatori: HPŠSS, Savez “SirCro”,  Veleučilište “Marko Marulić” Knin, Udruga malih sirara Šibensko-kninske županije “Mišinac”

U sklopu I. Međunarodno znanstvene – stručne konferencije„DRUŠTVENI I GOSPODARSKI RAZVOJ RURALNIH KRAJEVA U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EUROPE – IZAZOVI I RAZVOJNE MOGUĆNOSTI“ i 5. Izložbe sira iz mišine

Svetvinčenat

Općinska Vijećnica Općine Svetvinčenat

http://tz-svetvincenat.hr/event/7-festival-sira-i-19-naj-koza/

22-23. rujan 2018., subota i nedjelja

Istarska Sve druge županije(za OPU objekte)

kontakt: Ivanka Bervida

Ivanka.Bervida@savjetodavna.hr

091/4882-944

22.09.2018.

10:00 – 12:00 Prikupljanje i šifriranje sireva, Općinska Vijećnica Općine Svetvinčenat

12:00- 17:00 Ocjenjivanje sireva,Općinska Vijećnica Općine Svetvinčenat

18:00-19:00 Vođena degustacija sireva

ART CENTAR

23.09.2018
15:00 – 16:00 Vođena degustacija sireva

ART CENTAR

18:00 Objava rezultata ocjenjivanja sireva i proglašenje pobjednika

PLACA, Svetvinčenat

Organizatori: HPŠSS, Savez “SirCro”, TZ općine Svetvinčenat, Općina Svetvinčenat

U sklopu 7. FESTIVAL SIRA, 19. NAJ KOZA I SMOTRA ISTARSKE OVCE

Regionalno ocjenjivanje sireva je za sudionike besplatno.

Na regionalnim ocjenjivanjima mogu sudjelovati svi mali proizvođači. Mali proizvođači su oni čija dnevna prerada ne prelazi 10.000 litara.

Osim legalnih proizvođača, na ocjenjivanju mogu sudjelovati i oni proizvođači koji su završili tečaj “Prerada mlijeka” te planiraju izaći na tržište sa svojim mliječnim proizvodima (planiraju preradu legalizirati). Njihovi proizvodi neće biti u konkurenciji za medalje i priznanja već će se samo ocjeniti kvaliteta, dakle za njih je ocjenjivanje edukcijskog karaktera, a ne natjecateljskog, jer oni ne mogu sudjelovati na nacionalnom ocjenjivanju.

Proizvođači koji nemaju odobreni, odobreni pod posebnim uvjetima ili registriran objekat, imaju pravo samo na ocjenu jednog proizvoda. Proizvođači koji proizvode u objektu odobrenom ili odobrenom pod posebnim uvjetima mogu prijaviti 3 proizvoda, a iz registriranog objekta moguće je prijava do 2 (svježi sir i vrhnje) proizvoda.

Sirevi koji nisu iz odobrenih i registriranih objekata imaju pravo samo na ocjenu jednog proizvoda, odobreni i odobreni pod posebnim uvjetima mogu prijaviti 3 proizvoda, a registrirani 2 (svježi sir i vrhnje).

Nacionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda u organizaciji Saveza malih sirara RH „SirCro“ i HPŠSS održat će se početkom listopada 2018. godine u Zagrebu. Pravo besplatne prijave na nacionalnom ocjenjivanju imati će svi koji osvoje zlatno odličje na regionalnom ocjenjivanju. Ostali sirevi iz legalnih objekata moći će sudjelovati uz kotizaciju od 150,00 kn po siru.

4. SirCroFEST održati će se u Zagrebu 2 i 3. studenog 2018., a o čemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

Atraktivnost ovog regionalnog ocjenjivanja su i Vođene degustacije sira, kojima želimo potrošače upoznati sa kvalitetom i posebnostima sireva koje nude naši mali sirari, jer potrošači su bitna karika u cijeloj sirarskoj priči, rekli bi, njihovo zadovoljstvo je točka na i.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se uključe u ova događanja, bilo kao proizvođači ili potrošači (prema mogućnostima i programu u tablici, a u kojoj se nalaze i bitni kontakti), zadovoljstvo će biti obostrano.

Dobro nam došli!

Odjel za ruralni razvoj HPŠSS
načelnica Višnja Krapljan, dipl. ing.agr.

Pripremi za ispis