Bobičasti plodovi na vašoj okućnici

Za uzgoj im je potrebno otvoreno i osunčano stanište, plodna i ocijeđena zemlja.

Ribiz je višegodišnja drvenasta biljka koja raste grmoliko. Plitkog je korijena te ne podnosi duboku i čestu obradu tla u zoni korijena. Cvijet je grozdić sa dvadesetak zelenkastih  cvjetova na jednogodišnjim izbojcima. Cvjeta u travnju i izdrži temperature do – 5⁰C. Privlačan je pčelama zbog peluda i nektara. Crveni ribiz je samooplodan a crni djelomično samooplodan.

Malina je vrlo popularna voćna vrsta. Postoje sorte koje daju plodove ne samo ljeti nego i tijekom jeseni sve do kasnih mrazeva. Za kvalitetan uzgoj i razvoj zahtjeva mnogo svjetla, stoga ju ne saditi u sjenovitom dijelu povrtnjaka. Sadnju obaviti u jesen u sadne jame s mnogo komposta, ako se sadi više treba postaviti razmak 40 – 50 cm. Izbojci maline podnose zimske temperature do – 25⁰C, a kako cvjeta tek u svibnju nema opasnosti od smrzavanja cvijeta kod kasnih proljetnih mrazeva.

Ogrozd je grmolika biljka koja rano dolazi u rod kao i ribiz. Cijepljeni ogrozd se uzgaja s deblom kao stablašica. Bolji je uzgoj u obliku grma jer se tada može lakše podmlađivati a i prirodi su veći nego kod uzgoja stablašica. Sadnju treba obaviti na razmak oko 1,5 m u jesen u dobro pripremljeno i rahlo tlo. Ogrozd rodi na dvogodišnjim i trogodišnim izbojcima o čemu treba voditi računa prilikom rezidbe i prorjeđivanja grma. Tada se odstranjuju stariji izrođeni izbojci a ostavljaju mladi i novi u grmu.


Žuti ogrozd

Jagode se danas mogu brati od početka ljeta pa sve do prvih jesenskih mrazeva. Poznajemo ih kao rane, srednje rane i kasne jagode koje dozrijevaju tijekom cijele jeseni. Jagode nije teško uzgajati, biljke rode oko tri godine pa je potrebno planirati obnovu tako da se svake godine obnovi trećina biljaka. Sadnice jagoda treba saditi krajem ljeta ili počekom jeseni. Kad naredne godine biljka počne roditi i dozrijevati ispod grma i listova poželjno je staviti čiste slame kako plodovi ne bi ležali na tlu. Tijekom sušnog razdoblja u vrijeme zrenja potrebno je redovito zalijevanje. U svom povrtnjaku možete među jagode posaditi bijeli luk koji odbija nametnike od jagoda.


Borovnica

Svi ovi sočni plodovi bobičastog grmlja upotpunjuju ponudu zdrave hrane iz vlastitog povrtnjaka.

                                                                                   Vera Novaković, dipl.ing.agr. 

 

 

 

 

 

 

 

Pripremi za ispis