Upozorenje za voćare

Slika 1. Izgledi vremena od 21.03.2018. do 23.03.2018. (Izvor: DHMZ)

KOPNO: U srijedu oblačno, povremeno uz snijeg. U gorju stvaranje značajnijeg snježnog pokrivača uz moguće zapuhe. Zatim od četvrtka sunčanije i uglavnom bez oborine. Umjeren, na udare mjestimice i jak sjeveroistočnjak u petak će slabjeti. Od petka danju postupno sve toplije.

Stoga upozoravamo voćare, naročito proizvođače trešanja kontinentalne Hrvatske, da su te najavljene niske noćne i jutarnje temperature naročito opasne za trešnju, kod koje cvjetni pupovi na očigled pokazuju početak vegetacije, što znači da je u njoj počelo kolanje sokova. U tom stadiju otpornost trešnje na niske temperature je znatno smanjena. Različite sorte trešanja ne kreću s vegetacijom u isto vrijeme te u ovom trenutku postoje razlike u intenzitetu vegetacije između pojedinih sorti trešnja u nasadima.

U ovoj fenofazi cvjetni pupovi trešnje mogu izdržati niske temperature do -4 °C bez većih šteta. Najavljene jutarnje niske temperature za četvrtak, od -6 °C i za petak, od -5 °C, mogu cvjetnim pupovima trešnjama nanijeti značajne štete, pa sve do totalne štete uroda.

Preporuka je svima, koji mogu grijati svoje nasade trešanja na bilo koji od postojećih načina (male prijenosne peći na kruto gorivo, ventilatori, lovac na mrazove – frostbuster, stop-ice antifriz svijeće i dr.) da prate vegetaciju u svojim nasadima i interveniraju u noćima kad procjene da bi temperatura zraka mogla pasti na -5 °C ili čak i niže.

Peć na kruto gorivo domaće izrade        Uređaj za zaštitu od mraza – hrvatski proizvod     

 Frostbuster   

Učinkovita zaštita od mraza stop-ice
antifriz svijećama

 

 

Pripremi za ispis