Poreč u Europskoj mreži ekoloških gradova

Mreža je osnovana u suradnji s Europskom komisijom, najvećom europskom ekološkom organizacijom IFOAM, ART inicijativom Ujedinjenih naroda, te najvećim ekološkim sajmom na svijetu BIOFACH u Nürnbergu.

”Beč u ovom sektoru prednjači već nekoliko godina, kako po uzgoju na brojnim vlastitim površinama, tako i po ekološkom i održivom programu nabave ekoloških proizvoda ÖkoKauf Wien” – izjavila je članica bečkog gradskog vijeća za okoliš Uli Zima.
Istaknula je kako Beč već 20 godina kupuje i koristi ekološke proizvode, naročito prehrambene, ali i mnoge druge proizvode od tekstila do građevinskog materijala.

Zima je napomenula kako je Beč vrijedan partner koji može puno doprinijeti bogatim stručnim znanjem i iskustvom u poticanju ekološke proizvodnje hrane u mreži ”Organic Cities Network Europe“. Također je istaknula kako je članstvo u toj mreži iznimno važno kako bi stanovništvo bilo opskrbljeno ekološki certificiranim, zdravim i regionalnim proizvodima.

”Partnerski gradovi imaju zajednički cilj – poboljšanje kvalitete života svojih građana, tako što će pristup ekološki uzgojenim proizvodima dobre kvalitete biti omogućen svima“ – izjavio je odbornik Jozef Tauher, koji je u pariškoj Skupštini grada potpisao osnivački dokument.

Osim Poreča, članovi mreže su i Beč, Pariz, Milano, Nürnberg, i regija Piemont. Od 2000. godine europski gradovi i općine imaju sve važniju ulogu u poticanju ekološke poljoprivrede i ekoloških proizvoda. Tako se na lokalnoj razini nalazi dosta stručnog znanja i iskustva o tome kako se može doprinijeti agrarnoj politici.

„Savjetodavna služba podržava inicijativu Europske mreže gradova u poticanju i razvoju ekološke poljoprivredne proizvodnje. Smatram da će grad Poreč ovom inicijativom osim razvoja ekološke poljoprivredne proizvodnje raditi i na podizanju površina za očuvanje biološke raznolikosti.​"  izjavila je mr. sc. Marija Ševar, viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu u Savjetodavnoj službi.

Pripremi za ispis