Otvoren natječaj za nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnim područjima

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 187.787.500,00 kuna, a svrha ovog natječaja je stvaranje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, uz održavanje postojeće zaposlenosti ili stvaranje novih radnih mjesta, s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja. Moguće je ulagati u sektor prerade i marketinga ili izravne prodaje proizvoda, sektor pružanja usluga u ruralnim područjima koji može obuhvaćati: usluge u poljoprivrednim, šumarskim i veterinarskim djelatnostima,  usluge u društvenim djelatnostima i intelektualne usluge. Moguće je ulagati i u sektor turizma u ruralnom području te u sektor tradicijskih i umjetničkih obrta.

Prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika najmanje jednu godinu prije podnošenja Zahtjeva za potporu, koja pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od najmanje 1.000 eura, u rangu mikro ili malog poduzeća.

Visina potpore po korisniku iznosi 375.575,00 kuna, a zahtjev za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 12. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 23. travnja 2018. godine do 12:00 sati. 

Ovo je još jedna mjera iz Programa ruralnog razvoja kojom potičemo razvoj ruralnih područja i podizanje kvalitete života. Osiguranje budućnosti postojećih i stvaranje novih radnih mjesta u ruralnim područjima ostvaruje više postavljenih ciljeva od nacionalnog interesa. Ulaganja u isključivo poljoprivredne djelatnosti neće zadržati ljude u ruralnim sredinama. Ovakve mjere potiču razvoj djelatnosti koje oplemenjuju životni prostor i pružaju mogućnost izbora. Izaberimo ruralno, iskoristimo blagodati prirodnih resursa i uz brigu o očuvanju naše tradicije i održavanje prirodne ravnoteže učinimo život u ruralnim područjima privlačnim životnim odabirom. – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Više informacija o provedbi spomenutog Natječaja pronađite ovdje.

Tekst Natječaja preuzmite ovdje.

Pripremi za ispis