Uspješna priča – OPG Belačić među prvima iskoristio savjetničke pakete iz mjere 2 Programa ruralnog razvoja

Savjetnički paket može se otvoriti na način da se korisnik obrati rukovoditelju podružnice Savjetodavne službe u svojoj županiji. Usluge savjetovanja može obaviti jedan djelatnik Savjetodavne službe potrebne specijalnosti ili po potrebi više djelatnika različitih specijalnosti. Savjetovanje završava zatvaranjem paketa i izdavanjem završnog mišljenja.

Tuča i mraz poharali voćnjake

Jedan od tih poljoprivrednika je Branko Belačić, voćar iz mjesta Mostari, u blizini Vrbovca, kojemu u radu pomaže Tatjana Radiković, viša stručna savjetnica Savjetodavne službe. Prije dvije godine navršilo se trideset godina otkako je Branko u Mostarima zasadio svoj prvi voćnjak. “Te davne 1985. zasadili smo svoje prve sadnice. I lijep je to posao, čovjek se brzo zaljubi i uđe mu pod kažu.” Obitelj Belačić jabuke uzgaja na oko 4,5 hektara, ali kao i mnogi drugi voćari, suočava se posljednjih godina s brojnim problemima.

 

Voćaru Branku Belačiću pomaže viša savjetnica Tatjana Radiković

“Unazad 10-15 godina je to bio pravi posao, ali zadnjih 5-6 godina je situacija loša da će ako država ne priskoči u pomoć do kraja ove godine ključ u bravu staviti i do 50 posto voćara”, strahuje Branko. Loše vremenske prilike u posljednjih nekoliko godina uništile su mu entuzijazam. “Evo pogledajte ovdje”, pokazuje nam tri hektara voćnjaka starog 5-6 godina. “Ovdje bi sada trebalo biti 150 tona jabuka, ali tuča i mraz su uništili sve i jedva da ćete naći koju jabuku. Da nije svinja i moje supruge Danice koja uzgaja češnjak, ne znam kako bismo preživjeli zimu. Kad vidim sve ovo, pitam se što će biti s onima koji se bave samo voćarstvom i koji zadnje tri godine slažu samo minuse”, pita se Branko.

Promjena klime donijela nove štetnike

Uz loše vrijeme koje je ove godine desetkovalo urod, Branko kao i drugi voćari muku muči s otkupljivačima voća: “Dovoljno je reći da smo sretni ako naplatimo potraživanja u samo šest mjeseci. Eto, sreća je što nam država još uvijek dozvoljava da prodajemo na kućnom pragu jer nas to malo izvuče iz problema.”

Uz probleme s vremenom i otkupljivačima Branku i drugim voćarima velike probleme rade i štetnici u borbi s kojima mu pomaže Tatjana Radiković, viša stručna savjetnica Savjetodavne službe. “Dogodilo se da se u posljednjih sedam, osam godina klima u potpunosti promijenila te pravila koja su vrijedila prije petnaestak godina danas uopće ne vrijede”, kaže Tatjana. Radiković je u Savjetodavnoj službi zaposlena na poslovima zaštite bilja. “Danas imamo neke nove štetnike koji su veći problem nego bolesti, a koji su nekad bili štetnici Mediterana”.

Tatjana Radiković i Branko Belačić surađuju u sklopu savjetničkog paketa koji se provodi u sklopu Mjere 2 Programa ruralnog razvoja. “Savjetnički paketi su samo nastavak suradnje koju imam s obitelji Belačić već duže od deset godina, a OPG Belačić je bio jedan od prvih s kojima smo potpisali savjetnički paket koji je trajao od travnja do prosinca 2016. godine”, priča nam Tatjana.

Bila je tu prije, a bit će i nakon savjetničkih paketa

Obitelj Belačić je odmah na početku ušla u sustav Integrirane poljoprivredne proizvodnje, čiji je cilj bio prodati strogo kontrolirani proizvod po nešto boljoj cijeni: “Nažalost, to u Hrvatskoj nikada nije zaživjelo kao što je trebalo, iako se Belačići strogo drže principa Integrirane poljoprivredne proizvodnje, odnosno strogo paze kako i kada koriste sredstva za zaštitu bilja”. Belačići i Tatjana su u stalnom kontaktu, čuju se i do dva puta mjesečno, a svaki put kad im što zatreba, Tatjana je na terenu.

Osim što im pomaže u zaštiti bilja, pomaže im u svladavanju dokumentacije koja im je potrebna kod ostvarivanja potpora. “Prošlih godina smo imali više alata s kojima smo pratili štetnike, dok je sad zbog smanjenja sredstava to nešto smanjeno. Također, po voćnjacima postavljamo feromonske mamce s kojima pratimo glavne štetnike. Tu su i meteorološke stanice koje nam pomažu u praćenju vremena”, priča Tatjana.

“Nakon toliko godina rada Tatjana je već obiteljska prijateljica, uvijek tu kad nam zatreba pomoć. Bila je tu i prije, a bit će i poslije Savjetničkih paketa, sve dok se bavimo ovim poslom”, zaključuje Branko.

Izvor: https://www.agroklub.com/vocarstvo/opg-belacic-medju-prvima-iskoristio-savjetnicke-pakete/36203/

Pripremi za ispis