12. Međunarodni voćarski sajam

Intenziviranje voćarstva na OPG-ima te poticaj širenju inovacija u krugu zainteresiranih, misija je Sajma koji je osmišljen u suradnji sa Savjetodavnom službom. Prošlogodišnje vremenske okolnosti utjecale su na rodnost u voćarstvu, a ova godina donijela je još brojnije nepogode, koje su u različitim sezonama zahvaćale pojedine dijelove Hrvatske. Tuče u Međimurju i Hrvatskom Zagorju, suša u dijelu Istre, Slavonije i krapinskog područja, smrzavanja u Konavlima i drugdje, uvelike su smanjile urod, no i dalje ostaje prostor za djelovanje u kojem voćari pronalaze razne načine kako bi održali svoju proizvodnju. Stoga će središnja tema stručnih skupova biti okrugli stol naslovljen: "Novi tipovi operacija unutar Programa ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene) – iskustva iz Slovenije i prijedlozi za suvremeno hrvatsko voćarstvo”.  
 
Otvorenje Sajma predviđeno je za petak, 3. studenog 2017. u sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec s početkom u 11.00 sati. 
 
U prvom planu Sajma i nadalje će biti proizvođači, eko proizvođači i biodinamičari sa svojom proizvodnjom i pristupima. Na ovogodišnjem Međunarodnom voćarskom sajmu voćari će predstaviti svoje primarne i sekundarne proizvode i prerađevine, s posebnim naglaskom na mlade poljoprivrednike i inovacije u voćarstvu. Isticanje uravnotežene prehrane bogate voćem i voćnim prerađevinama, organizatore je navelo na održavanje kulinarskih radionica, ali i na nadogradnju postojećih znanja o prehrani svih involviranih na sajamskoj priredbi: od proizvođača i prerađivača, školskih vrtova i zadruga, LAG-ova i OPG-ova, udruga i organizacija. Prošle godine održano je prvo Međunarodno ocjenjivanje voćnih vina, a dosadašnji broj prijava pokazuje da je interes proizvođača voćnih vina još veći od prošlogodišnjeg. Ove godine Sajmu se pridružuju i mali, “kućni”, pivari, proizvođači voćnih i eko piva, koji pripremaju ocjenjivanje homebrew i hrvatskih craft piva, brojna predstavljanja, kao i tri edukacijska panela. Bit će to 1. ocjenjivanje piva s udjelom voća.  
 
Ukoliko trebate dodatne informacije vezane uz Sajam ili nastup na Sajmu, slobodno se obratite pozivom na telefon broj 040 655 612 ili na adresu elektronske pošte
info@vocarski-sajam.com

 

Prijavnica-za-izlaganje-2017_01.docx

Prijavnica-za-ocjenjivanje-vocnih-vina-hrv.docx

 

 

Pripremi za ispis