Provođenje pratećih mjera SHŠV u osnovnim školama Bjelovarsko-bilogorske županije

Za prateće mjere prijavilo se iz naše županije 8 osnovnih i 2 srednje škole, od kojih su za provedbu pratećih mjera odabrane sljedeće: za prateću mjeru *Održavanje nastave u vrtu* odabrane su IV. OŠ iz Bjelovara i OŠ „Mirka Pereša“ iz Kapele. U IV. OŠ aktivnost se provela 12. i 23. svibnja 2017., za grupu vrtlara, učenika nižih razreda. Učenici iz Kapele su svoj vrt sadili 1. lipnja, i to u Područnoj školi Gornje Sredice. Uz sadnju presadnica povrća na prvom održanom satu u IV. OŠ, u obje škole su posadile kontejnirane presadnice jagoda, sadnice različitog bobičastog voća te sadnice drijenka i crnog duda. Učenici su upoznati s glavnim dijelovima sadnica i njihovim funkcijama te s pravilnim načinom sadnje i održavanjem nasada. Uz sadni materijal, te su škole kroz projekt dobile i vrtni alat i opremu (hotel za kukce, komposter i gnojivo).

Sadnja na školskom vrtu u IV. OŠ Bjelovar

Aktivnost je popraćena na stranicama škola, na lokalnim radio postajama, u lokalnim tjednicima te prilogom u Regionalnom programu HRT-a, a provela ju je Grozdana Grubišić-Popović, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica Savjetodavne službe iz Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije, Grubišno Polje.

Sadnja u POŠ Gornje Sredice

Za provedbu aktivnosti *Sat kušanja voća i povrća* su odabrane osnovne škole: III. OŠ iz Bjelovara, OŠ I. N. Jemeršića iz Grubišnog Polja te OŠ Ivanska iz Ivanske.

Za učenike 6. razreda OŠ „I. N. Jemeršića“, 8. lipnja, organizirano je kušanje i ocjenjivanje jabuka. Kušale su se sljedeće sorte jabuka: Golden Delicious, Red Delicious, Idared i Granny Smith. Najbolje su ocijenjene jabuke sorte Red Delicious i Idared. Aktivnost je također provela Grozdana Grubišić-Popović.

Dana 2. lipnja, 2017. učenici nižih razreda OŠ „ Berek“ iz Bereka, u suradnji sa Savjetodavnom službom, posjetili su OPG HIMBER TOP j.d.o.o. iz Žukovca, kojeg je ta osnovna škola odabrala kao dobavljača voća.

Na imanju obitelji Periša posjetitelje je dočekao vlasnik i upoznao ih s proizvodnjom svog obiteljskog gospodarstva. Vrijedni domaćini na 1,10 ha plasteničke proizvodnje uzgajaju jagode, maline i kupine. Sortiment je prilagođen tržištu, tako da sve voćne vrste dozrijevaju kontinuirano, prema različitim epohama dozrijevanja. Upravo je ime OPG-a odabrano je prema sorti maline Himber Top.

Učenici i njihovi pratitelji su obišli plastenike jagode, maline i kupine te se upoznali s proizvodnjom i načinom berbe istih. Osim te proizvodnje gospodarstvo proizvodi povrće, i to mrkvu i rajčicu za potrebe projekta Shema školskog voća i povrća pa je i napomenuto da je iskustvo s uvođenjem mrkve u tjednu ponudu bilo jako dobro prihvaćeno. Osim tih povrtnih kultura za tržište, koje je organizirano i izvan naše zemlje, proizvode i mahune, šparogu, rajčicu te ratarske kulture, radi plodoreda.

Nakon obilaska plastenika djeci su se osobito svidjele životinje u gateru: vijetnamske svinje i lopatari.

Posjet je završio degustacijom jagoda, a aktivnost je provela kolegica Jadranka Berić, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica iz zaštite bilja, Garešnica.

Posjeta PG-U Himber Top

U OŠ Ivanska, za učenike nižih razreda,  9. lipnja 2017. organiziran je *Sat kušanja trešanja*. Kušale su se tri sorte:  Van;  Stella i Hedelfinška. Najbolje je ocijenjena sorta Van, zbog svog vrlo krupnog ploda te sočnog, slatkog i čvrstog mesa. Aktivnost je provela kolegica Vesna Bradić, dipl. ing. agr., vša stručna savjetnica za zaštitu bilja iz Čazme.

Pri samom kraju školske godine, 13. lipnja,  održan je i *Sat kušanja voća i povrća* u III. OŠ Bjelovar, za učenike prvih razreda. Kušali su i ocjenjivali sorte: Golden Delicious, Jonagold, Idared i Granny Smith. Najbolje su ocijenjene Golden Delicious i Granny Smith. I tu je aktivnost provela kolegica Grozdana Grubišić-Popović.

Kušanje jabuka u III. OŠ Bjelovar

Tako su djeca upoznata s osobinama sorti jabuka, koje su im ponuđene za kušanje, a bile su poslužene po vremenu dozrijevanja te su također upoznati i s ocjenjivačkim listićima, tj. s načinom kako se kušaju i ocjenjuju jabuke.

 Grozdana Grubišić-Popović, dipl. ing. agr.
Jadranka Berić, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis