Tradicionalna učionica u polju

Dana 12. lipnja 2017. godine u Svetom Martinu na Muri i Murskom Središću 50-tak zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača pregledalo je kultivare svih zainteresiranih sjemenarskih kuća za ovakav tip pokusa.

U istim proizvodnim uvjetima, na kojima se provode sve potrebne agrotehničke mjere, u proizvodnom pokusu  tijekom vegetacijskjske sezone 2016./2017. zastupljeno je 30 kultivara uljane repice (sorata i hibrida), dok se u proizvodnom pokusu pšenice nalaze 42 sorte i jedan hibrid. Vremenski uvjeti u proizvodnoj godini navedenim kulturama nisu bili baš naklonjeni. U vegetacijskim fazama u kojima pšenica i uljane repica imaju dosta izražene potrebe za oborinama (mjesec ožujak) na lokalitetima provođenja pokusa zabilježeno je samo 20 mm oborina. Vidljivo je da pojedine sorte pšenice nisu izbusale u mjeri kakav je njihov potencijal busanja što zbog pomanjkanja vlage, što zbog prekida busanja uslijed povišenih temperatura, dok su repice nižeg habitusa i nisu granale kao prethodnih godina. U mjesecu travnju (21. travnja 2017.) na području Međimurske županije zabilježene su niske temperature (mraz) koji je izazvao štete na klasovima pšenice i komuškama uljane repice. Uz osvrt na vegetacijsku sezonu, pojavu bolesti i štetnika sjemenarske kuće (Poljoprivredni institut Osijek, BC Institut d.d., Syngenta Agro d.o.o., RWA Hrvatska d.o.o., Mauthner d.o.o., KWS Sjeme d.o.o., Poljoprivredno prehrambeni kompleks d.o.o. Nova Gradiška, Pioneer Sjeme d.o.o.) predstavile su sortiment svojih kuća, dok je predstavnica Petrokemije d.d. Kutina objasnila utjecaj primjene dušičnih hraniva na povećanje proteina u zrnu pšenice.

Ovim putem zahvaljujemo svim tvrtkama na sudjelovanju u proizvodnim pokusima kao i članovima obitelji Babić i Šopar koji provode sve preporučene agrotehničke mjere na postavljenim pokusima.

Suzana Pajić, dipl. ing. agr.
Suzana.Pajic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis