Općekorisne funkcije šuma i sporedni šumski proizvodi u privatnim i gradskim šumama u Parku prirode Medvednica

Osim djelatnika Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika ”Medvedgrad”, predavanju su prisustvovali  i djelatnici Udruge privatnih šumovlasnika ”Zagrebačka gora”, Javne ustanove ”Park prirode Medvednica” te znanstvenici Šumarskog fakulteta.

Izlaganje su održale djelatnice Savjetodavne službe, Blanka Genjga, dipl. ing. šum. i Natalija Cvjetković, mag. ing. silv., a obuhvatile su teme djelatnosti Savjetodavne službe, zakonodavstva, općekorisnih funkcija šuma, doznaku i otpremu drvnih sortimenata, programe gospodarenja te sporedne šumske proizvode.

Jedna od djelatnosti Savjetodavne službe o kojoj je bila riječ na predavanju, je planiranje korištenja i vođenja postupka ostvarivanja prava na sredstva iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za izvršene radove u šumama šumoposjednika. To su financijska sredstva potrebna za gospodarenje šumama i šumskim zemljištima, odnosno za osiguravanje biološke obnove šuma. Putem Savjetodavne službe, pravo na sredstva općekorisnih funkcija šuma ostvaruju šumoposjednici ako su upisani u Upisnik šumoposjednika, izvršili propisane radove i podnijeli zahtjev za isplatu sredstava općekorisnih funkcija šuma Savjetodavnoj službi. Prije izvršenja radova šumoposjednici trebaju predati zahtjev Savjetodavnoj službi radi planiranja sredstava u Godišnjem operativnom planu, a temeljem Javnog poziva https://www.savjetodavna.hr/adminmax/files/JP-sumari-2017.pdf, odnosno, temeljem Javnog poziva za 2018. godinu koji će biti objavljen na web stranici Savjetodavne službe.

 Nakon izlaganja održana je kratka rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici navedenih institucija uz dogovor daljnje suradnje.

 

                                                                                                                  Petra Vodička, mag. ing. silv.

Pripremi za ispis