19. Poljoprivredno-poduzetničke ideje Nova Gradiška 2017.

Prilika je to da se na jednom mjestu okupe poljoprivrednici, proizvođači, stručnjaci i znanstvenici. Upravo je zbog spoja sajamskog i edukativnog, izložbenog i stručnog, turističkog i poljoprivrednog novogradiška manifestacija u posljednjih 19 godina izrasla u respektabilnu priču koju prepoznaju i izvan granica regije. Kroz tradiciju Poljoprivredno-poduzetničkih ideja, manifestaciju koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, organiziraju Brodsko posavska županija, Grad Nova Gradiška, Savjetodavna služba i LAG Zapadna Slavonija, vrlo se lako može pratiti i stanje poljoprivrede u posljednja dva desetljeća države. Uz mogućnost upoznavanja s ponudom i proizvodima brojnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava iz cijele Hrvatske, najsuvremenijim poljoprivrednim strojevima i opremom, kao i nizom noviteta iz struke i ovogodišnje Poljoprivredno-poduzetničke ideje ponudit će priliku za dvodnevnom edukacijom, toliko potrebnom suvremenim poljoprivrednicima zbog koje nerijetko još uvijek nismo dovoljno konkurentni na europskim i svjetskim tržištima.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede će za vrijeme trajanja manifestacije izlagače, goste i sve posjetitelje upoznati s trenutno najvažnijim nacionalnim poljoprivrednim dokumentom, Programom ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014 do 2020. godine, i to: Mjerom 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ i podmjerama 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“ i podmjerom 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ i Mjere 19. „Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER-CLLD“ i podmjere 19.2. „Provedba operacije unutar CLLD strategije“.

Drugi dan manifestacije, subota, posljednjih se godina uspješno profilirala kao jedinstveni pčelarski dan, nudeći svim zainteresiranima priliku da nauče ponešto o još jednoj iznimno uspješnoj grani poljoprivrede, koja se u zadnje vrijeme, zbog značajnih klimatskih promjena, suočava s brojnim izazovima. Nastavljajući uspješnu tradiciju aktivni pčelari, kao i oni koji se proizvodnjom meda bave amaterski, ove će godine od 10 sati 21. siječnja,  moći birati između nekoliko tema uglednih pčelarskih stručnjaka: „Iskustva sa američkom gnjiloćom medonosne pčele“, “Proljetna priprema pčela“ i „Tehnika rada sa LR košnicom“.

19. Poljoprivredno-poduzetničke ideje Nova Gradiška 2017. čekaju vas u prostoru Doma kulture i Društvenog doma  20. i 21. siječnja, od 9.00 do 19.00 sati.

 

Juraj Ostoić dipl.ing.agr.
Savjetodavna služba

Pripremi za ispis