Gospodarski sajam – sajam sira u Grubišnom Polju

Manifestacija se održava već 14 godina za redom. Koncepcija sajma je da pored sirara okupi i druge izlagače vezane uz stočarstvo, tradicijske obrte i zanate, razvoj seoskog turizma i ostale privrednike grubišnopoljskog kraja. Ovaj gospodarski sajam ove godine je okupio 121 izlagača iz Lijepe Naše i susjedne nam Mađarske. Ponuda na ovim prelijepim štandovima je svake godine sve inovativnija. Zahvaljujući izuzetnim naporima organizatora sajam se i ove godine pokazao u punom svjetlu.

Sajam je otvorio Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić: „U proteklih 10 dana ispada da je u ovoj državi sve pokvareno, da ništa ne valja. Nije istina sve valja, a najviše ono domaće.“

Također je naglasio da trenutno nije glavni problem novac i poticaji već nesređeno tržište.

Ovo je prije svega gospodarski sajam bilogorskog kraja, ali zbog duge mljekarske tradicije i najpoznatijeg sirarskog brenda u Hrvatskoj Zdenka sira, to je mjesto okupljanja sirara iz cijele Hrvatske. U sklopu sajma se uvijek održavaju i stručna predavanja.

Prvog dana sajma 19. 11. 2016. je održano predavanje na temu OPG-a i mladih kroz program ruralnog razvoja 2014.-2020. mjera 6.1. i 6.3. u poljoprivredi i porezni i knjigovodstveni aspekti bespovratnih sredstava EU potpora za male poljoprivrednike – Dijana Turniški i Zlatko Pavičić. Već godinama se održava ocjenjivanje sireva od strane kupaca i potrošača pod nazivom „Moj sir je najbolji“ pod vodstvom Darije Marković iz Savjetodavne službe. Ove godine po njihovom izboru najviše ocjene je dobio Kalnički polutvrdi dimljeni sir tvrtke „Kalničanka proizvodi“ d.o.o. Drugo i treće mjesto u vrlo tijesnoj razlici od samo 0,25 bodova osvojili su Albuminski sir- skuta kravlja i „Polutvrdi kozji sir sa koprom i češnjakom Mini sirane OPG Adele Jareš i OPG Đuroković.

Drugog dana sajma, 20. 11. 2016, Darija Marković iz Savjetodavne služne je održala radionicu proizvodnje prgice pod nazivom „Kako napraviti sir u vlastitoj kuhinji“ za sirare početnike i sirare amatere, tj. za proizvođače mlijeka kojima je sudbina neizvjesna. Krava će nastaviti davati mlijeko iako izostane otkup, ne mogu se sve krave prodati odmah, a jedini način je napraviti sir. Da li će netko od njih postati profesionalni sirar ili će sirarska znanja ili vještine koristiti  za proizvodnju sirarskih delicija za vlastitu obitelj to će odlučiti vrijeme. U svakom slučaju u mliječnom bazenu Hrvatske mljekari se guše u problemima koji obilježavaju ovo naše tranzicijsko razdoblje. Prije nekih 10-tak godina u ovom kraju Savjetodavna služba je odradila prvu radionicu proizvodnje sireva na OPG-u i mnogi od mljekara su svoj životni i profesionalni put vezali uz sirarstvo, jer je sirarstvo donosilo dodatni prihod obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Danas je vezano uz financijsku kalkulaciju proizvodnje kravljeg mlijeka i problem sa zatvaranjima seoskih laktofriza. Također je održan okrugli stol „Proizvodnja i prerada lupinastog voća i razmatranje mogućnosti osnivanja proizvođačke organizacije.“Moderator je bio Igor Brajdić iz HGK.

Na drugom danu sajma je uvijek i dodjela medalja za uzorke koje je ocijenilo stručno povjerenstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bilo je 37 uzoraka, među kojima je 30 sireva i mliječnih namaza dobilo jednu od medalja. Dvanaest zlatnih medalja za besprijekornu tehnologiju tradicijskih proizvoda, devet srebrenih i sedam brončanih. Šampion sajma je „Velebitski sir“ Sirane Runolist Tomaić commercea iz Otočca. Moram naglasiti da na ocjenjivanju na ovom sajmu se vidi pomak u umijeću proizvodnje sira. Danas je 80 % poslanih uzoraka nagrađeno jednom od medalja, prošle godine 71 %, a u samim početcima taj broj je bio oko trećine, sa velikim brojem diskvalificiranih uzoraka zbog velikih grešaka u tehnologiji. Nagrade je podijelio prof. dr. sc. Neven Antunac sa Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Rezime Gospodarskog sajma–sajma sira je: u prvim godinama sajma rastao je broj izlagača sira, poboljšavala se kvaliteta sira i bio je mjesto gdje su se susretali siroljupci, siroznalci i proizvođači sira. I svaki od njih ponio je najbolje dojmove. Danas proizvođači drugih poljoprivrednih i tradicijskih proizvoda napreduju, a sirari odustaju od proizvodnje sireva najviše zbog nesređenog tržišta i vrlo opterećujućih propisa i pravilnika. Moram još jednom pohvaliti organizatore, da bez obzira na sve okolnosti ili probleme, kao dobri domaćini, uspiju postići da se svi izlagači, gosti i posjetitelji, vrate kućama sa pozitivnim dojmom o ovom sajmu i ovom gradu. A to je jedan od razloga zašto se sajmovi uopće održavaju.

Darija Marković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis