Konferencija savjetodavnih službi Europe – Limerick, 2016.

Tema konferencije ove godine bila je „Inovacija kao podrška raznolikosti poljoprivrede“, a održala se u kampusu poznatog Sveučilišta u Limericku od 19.-23. lipnja.

Prvi dan konferencije obilovao je zanimljivim plenarnim izlaganjima od kojih su mnoga bila izuzetno motivirajuća i optimistična u smislu buduće održivosti proizvodnje. Delegate su uvodno pozdravili prof. Tom Kelly, Teagasc, predsjednik Europskog foruma za poljoprivredu i savjetodavstvo (EUFRAS) i Ulrich Ryser, direktor švicarske Savjetodavne službe „Agridea“ te predsjednik savjetodavne asocijacije IALB.

S temom Europskog inovacijskog partnerstva i važne uloge poljoprivrednih savjetnika u njima, obratila se Inge Van Oost, dužnosnica Europske komisije, Opće uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI). Ona je rekla: "EU ima značajan interes u razvoju raznolikih i održivih sustava poljoprivrede. Nedavno osnivanje sektorskih europskih inovacijskih partnerstva (EIP) predstavlja novi pristup okviru strategije Europa 2020 kako bi se ubrzala istraživanja i inovacije u EU. Europsko inovacijsko partnerstvo (EIP-AGRI) ima za cilj poticati konkurentnu i održivu poljoprivredu i šumarstvo kako bi se u budućnosti moglo "ostvarivati više sa manje. To će doprinjeti osiguranju stalnog dotoka hrane te hrane za životinje u skladu s osnovnim prirodnim resursima". U tom procesu, prema riječima gđe. Van Osten poljoprivredni i šumarski savjetodavci imaju ključnu ulogu.

Fiachra Liston, mliječni farmer iz Ballyculleen, Croom, govorio je o utjecaju inovacija na svojoj farmi: "Inovacije su odigrale značajnu ulogu u razvoju moje farme u posljednjih 10 godina. Posebno u upravljanju travnjacima, u genetici, u financijskom poslovanju, u tehnologiji mužnje. Bez svega toga moja farma bi bila manje održiva i manje isplativo mjesto za rad ".

Aileen Walsh, Teagasc savjetnica za mljekarstvo, istaknula je ulogu diskusije farmera u grupama koje se bave pružanjem financijskih savjeta i dobrih praksi na farmama. Grupe farmera pod vodstvom savjetodavaca sastaju se u pojedinom okrugu jednom mjesečno kako bi se raspravilo o tekućim izazovima i mogućim rješenjima. Kao organizator i koordinator diskusijskih grupa savjetnica Walsh smatra da je to izvrsna mogućnost kojim se poljoprivrednicima omogućuje da brzo usvajaju provjerene tehnike i znanja.

Drugi dan konferencije protekao je u zanimljivim terenskim posjetama koje su imale za cilje razmjenu Irskog iskustva u poljoprivredi te prikaz trenutnog stanja pojedinih proizvodnji, u skladu s temom konferencije. Delegati su mogli birati između slijedećih tematskih izleta:

  • Mliječna proizvodnja
  • Proizvodnja goveda
  • Zaštita okoliša
  • Obrada usjeva
  • Šumarstvo / Obnovljivi izvori energije i obrazovanje
  • Mali proizvođači specijaliteta
  • Hortikultura
  • Seoski turizam i diverzifikacija

Treći dan konferencije bio je rezerviran za brojne radionice a moglo se izabrati više njih između slijedećih tema:

Radionica 1: Savjetnici i samostalno vodstvo u raznolikosti poljoprivrednika/aktera i njihovih odnosa

Radionica 2: Diverzifikacija proizvodnje – iskustva: Dobro i ne tako dobro

Radionica 3: EUFRAS – CECRA – Stvaranje savjetnika za 2020

Radionica 4: Komunikacija i rad s teško dostupnim farmama

Radionica 5: Kvantificiranje dodane vrijednosti savjetodavnih usluga

Radionica 6: Promicanje nasljeđivanja farmi – planiranje i uloga partnerstva

Radionica 7: EIP operativne grupe – rana iskustava

Radionica 8: AgriSpin primjeri u inovaciji

Zadnji dan susreta bio je rezerviran za upravni odbor asocijacije IALB te trening trenera „Fast track CECRA“ koji ima za cilj pripremu budućih trenera za poljoprivredne savjetnike koji će se akreditirati po CECRA metodi tj. steći priznatu licencu za europske savjetodavce.

Ukupno se može reći kako smo bili na odličnoj i za naš rad, vrlo korisnoj konferenciji na kojoj smo dodatno naučili, te produbili kontakte sa samim vrhom europskog poljoprivrednog i šumarskog savjetodavstva. Zajednica poljoprivrednih savjetodavaca Europe iznova je pokazala organiziranost, inventivnost i izuzetnu angažiranost u tom specifičnom području. Poljoprivreda je strateška grana svakog društva, a savjetodavne organizacije tu su kako bi poljoprivredu podržale i omogućile proizvođačima da uspješno prebrode sve stare i nove izazove u proizvodnji. Poljoprivredno i šumarsko savjetodavstvo u zadnje vrijeme zasluženo je priznato kroz europsku legislastivu te prihvaćeno kako velika i važna potpora poljoprivrednicima. Asocijacije poljoprivrednih savjetodavaca, EUFRAS i IALB osnovane su i djeluju kako bi promicale daljnji razvoj i poziciju poljoprivrednog savjetodavstva, a samim time i proizvodnje hrane uz očuvanje biološke raznolikosti na kontinentu.

Na kraju same konferencije primili smo vijest iz Europske komisije da je odobren projekt „PLAID“ (Peer to peer learning: Accessing Innovation through Demonstration) iz portfelja Horizon 2020, u kojem je hrvatska Savjetodavna služba članica konzorcija. Time je naša ustanova postala aktivan sudionik i partner u području razvoja znanosti i inovacija u poljoprivredi Europske unije što je novi, pozitivan moment u razvoju i financiranju Službe. Bez dosadašnje međunarodne suradnje učestvovanje u tome projektu ne bi bilo moguće pa je spomenuta vijest i svojevrsno priznanje za sav trud koji je sad uložen u tom području.

ravnatelj
Hrvoje Horvat, dr. med. vet.

 

Pripremi za ispis