Ocjenjivanje vina u Kaptolu

Ovo ocjenjivanje vina možda i ne bi značajnije utjecalo na tijekove vinskih previranja u Republici Hrvatskoj, da ono nije svojevrsna uvertira vrhunske manifestacije Festival graševine, koja će se održati 11. lipnja 2016. u (tek 15-ak km na istok udaljenom) Kutjevu, u sklopu koje se, uz znanstveni skup (zapravo Simpozij na temu graševine s predavačima čak iz redova HAZU), svake godine upriliči i ocjenjivanje vina (čitaj: Svjetsko prvenstvo u graševinama).

Baš kao što su stari Grci imali strahopoštovanje prema svojoj mitskoj planini Olympu, ili poput osjećaja svoje beznačajnosti kada se nađete unutar katedrale Sv. Petra u Vatikanu, slično strahopoštovanje (ne samo hrvatski) vinari iskazuju prema ocjenjivanju vina u Kutjevu. I baš kao što su granice Vojne krajine ondašnje Hrvatske bile predziđe kršćanske Europe, tako je i ocjenjivanje vina u Kaptolu svojevrstan filter i „predziđe“ ocjenjivanja vina u Kutjevu.

Iako svake godine broj uzoraka pristiglih za ocjenjivanje u Kaptolu, neprestance raste, bojazan da će visoka razina stručnosti ocjenjivača, uz pribojavanje da će ondje biti „ljute konkurencije“, donekle usporavaju trend naglijeg porasta broja pristiglih uzoraka. Uz vidljiv  rast kvalitete hrvatskih vina, još uvijek se, radi strahopoštovanja prema vinogorju Kutjevo, kod priličnog broja naših vinara miješaju osjećaji želje za slanjem uzoraka na ocjenjivanje sa strahovima i sustezanjem od slanja. Pa ipak, ove godine, svoje je uzorke poslao respektabilan broj vinara s otoka Krka, kao i vinari iz susjedne Mađarske. I jedni i drugi pobrali su srebra i zlata. No, očekivano, većina uzoraka pristigla je s lokalnog područja.

Ovogodišnje ocjenjivanje vina, s pristiglih 124 uzorka, ocjenjivale su dvije stručne komisije, sastavljene od najkvalitetnijih hrvatskih enologa, a posebna čast pripala je lokalnoj podružnici Savjetodavne službe odabirom predsjednika ocjenjivačke komisije (koji je ujedno i autor ovih redaka). Specifičnost ocjenjivanja bilo je paralelno ocjenjivanje tih vina, koje je pripalo studentima VVV smjera s Veleučilišta u Požegi, praćenih stručnim rukovodstvom njihovih profesora i mentora.

Obzirom na rezultat ocjenjivanja, dodijeljena su sljedeća odličja: 20 zlata, 92 srebra, 7 bronci i 5 priznanja. Pobjednici po kategorijama su:

  • Najbolje bijelo vino (izuzev vina iz 2015.): Graševina, izborna berba 2012. – Vinogradarstvo i vinarstvo B. Jakobović.

  • Najbolje crveno vino (bez ograničenja po godinama): Merlot 2013. – Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker.

  • Najbolje bijelo vino berbe 2015. i apsolutno najbolje ocijenjeno vino te Šampion ocjenjivanja – Graševina Mitrovac 2015. – Perak d.o.o.

Obzirom da je jedan od ocjenjivača također i jedan od predsjednika komisije za organoleptičko ocjenjivanje vina pri Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo HCPHS-a i gotovo svaki tjedan prisustvuje nekom ocjenjivanju vina (bilo u Zavodu za vinarstvo, bilo na nekom od brojnih ocjenjivanja unutar Lijepe naše), pouzdano se može tvrditi kako je ocjenjivanje vina u Kaptolu, uz već spomenuto ocjenjivanje na Festivalu graševine u Kutjevu, jedno od najstrožih u državi. Time i odličja svakog od nagrađenih vina zapravo imaju daleko jači sjaj!

 

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.
Viši stručni savjetnik za hortikulturu
 

Pripremi za ispis