1. Festival maslina u Zagrebu

Festival organiziraju: Udruga Zagrebački maslinarski institut i Udruga branitelja domovinskog rata „Zagrebački velesajam“, a suorganizatori su Grad Zagreb i Savjetodavna služba.

Najvažniji cilj te izložbe je približiti maslinu i proizvode od masline građanima Grada Zagreba. U tu svrhu pripremljen je bogati program: predavanja poznatih stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja; predavanja o hrvatskom maslinarstvu (o kvaliteti domaćih u odnosu na uvozne proizvode, kako se postiže optimalna kakvoća proizvoda pristupom u masliniku, berbi, preradi i čuvanju te prikaz metoda za provjeru kakvoće); kušaonice ulja (vođene degustacije) pod vodstvom certificiranih stručnjaka, što će omogućiti prepoznavanje i razlikovanje dobrih od loših ulja; prodajnu izložbu na kojoj će se predstaviti pojedinačni maslinari, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge iz Istre, Primorja i Dalmacije sa svojim proizvodima te predstavljanje rezultata rada zagrebačkih i ostalih maslinara.

Želja je da ta manifestacija preraste u tradicionalno godišnje zimsko druženje svih građana Grada Zagreba s maslinom i maslinarima. Pošto je Festival orijentiran na zdravlje i mnogostruke koristi maslinova ulja, Organizatori također žele cijelom događanju dati i jedan humanitarni aspekt te su se ove godine povezali sa zakladom „Ana Rukavina,“ koja će za vrijeme trajanja Festivala održati akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Program Festivala dostupan je na mrežnim stranicama Udruge Zagrebački maslinarski institut i Savjetodavne službe.

 

Program Festivala

mr. sc. Višnja Šimunović

Pripremi za ispis