Jubilarna 10. berba proizvodnog pokusa hibrida kukuruza

Deset godina zajedničke suradnje prošlo je vrlo brzo uz razumijevanje i međusobnu toleranciju. Mijenjale su se sjemenarske kuće koje su sudjelovale u pokusima (neke su bile prisutne tijekom svih 10 godina), povećala se obitelj Babić za tri prekrasne djevojčice, a Zvonimir nije posustao. Zajedničkim trudom „županijskog savjetodavca – ratara“ i nositelja poljoprivrednog gospodarstva Babić, Zvonimira kroz protekli period od 10 godina željelo se olakšati poljoprivrednicima donošenje odluke o odbiru hibrida kukuruza za  sjetvu.

Ova godina nije bila previše naklonjena poljoprivrednim proizvođačima koji uzgajaju kukuruz. To dokazuje i prosjek postignutog prinosa svih hibrida posijanih u pokusu od 11.450 kg/ha s prosječnom ostvarenom vlagom od 22,9 %.

Prinosi kukuruza ove godine  razlikuju se ovisno o datumu sjetve i vegetacijskoj grupi posijanih hibrida. Veliki utjecaj na prinos ima raspored oborina tijekom vegetacije, posebno tijekom mjeseca lipnja 2015. godine i visoke temperature zraka tijekom cvatnje kukuruza. Također se razina prinosa jako razlikuje obzirom na provedenu agrotehniku.  Trend „uštede“ pri korištenju mineralnih gnojiva u ratarskoj proizvodnji ima za posljedicu niži prinos, ali i pad plodnosti tla.

Poljoprivredni proizvođači svjesni su klimatskih promjena tijekom proteklih godina, a izazov je i pred stručnjacima i pred poljoprivrednicima da poljoprivrednu proizvodnju prilagode  nastalim promjenama.

Ovim putem još jednom zahvaljujem svim tvrtkama  koje se bave proizvodnjom i/ili distribucijom sjemena kukuruza i sredstava za zaštitu bilja koji su sudjelovali u provođenju proizvodnih pokusa u proteklom desetljeću. Najviše zahvaljujem cijeloj obitelji Babić, pogotovo Zvonimiru, na uloženom trudu.

Suzana Pajić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis