Radionica obrade vune

Radionicu je vodila Bernarda Dražetić, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za stočarstvo u Karlovačkoj županiji.

Iščešljana i ispredena domaća vuna spremna za korištenje u domaćinstvu (foto: Bernarda Dražetić)

Cilj radionice bio je educirati poljoprivrednike te potaknuti obradu vune na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kako bi poljoprivrednici preradom ovčje vune uvidjeli prednosti korištenja vunenih predmeta na domaćinstvu i poboljšali dohodak na poljoprivrednom gospodarstvu.

Radionica je započela predavanjem „Od ovce do čarape“, a sudionici su zaista sa zanimanjem pratili predavanje gdje je pokazan tradicionalan način obrade vune u kojem dobivamo korisne vunene odjevne predmete.

U nastavku su održani prikaz češljanja vune na grebene, predenje vune na električni kolovrat i predenje vune na vitlac. Opranu vunu smo iščešljali na grebene i dobili prekrasno vuneno „crijevo“. Slijedilo je predenje vune na električni kolovrat gdje je vuna oblikovana u fine tanke niti spremne za pletenje. Usput smo pokazali predenje vune na vitlac, neobičan drveni premet čijom vrtnjom naša iščešljana vuna prelazi u prekrasne tanke ujednačene vunene niti.

Svojim dolaskom najveće zanimanje i oduševljenje pokazale su članice ženske udruge „Katarina“ iz Općine Josipdol. Tijekom radionice izloženi su pleteni vuneni radovi različitih odjevnih predmeta kao i iščešljana i ispredena vuna.

Prikaz češljanja vune na grebene (foto: Bernarda Dražetić)

Češljanjem smo dobili dugačko vuneno“crijevo“ spremno za predenje (foto: Bernarda Dražetić)

Predenje vune na električni kolovrat (foto: Bernarda Dražetić)

Predenje vune na vitlac (foto: Bernarda Dražetić)

Bernarda Dražetić, dipl. ing. agr.
v
iši stručni savjetnik

Pripremi za ispis