Održana manifestacija Dani Hajdine

Udruga „Hajdina“ koja je osnovana s ciljem očuvanja kulturne baštine i tradicijskih običaja varaždinskog kraja, nastoji očuvati stare vještine uzgoja i prerade heljde.

Članovi udruge su na samom početku manifestacije nakon blagoslova polja, u narodnim nošnjama demonstrirali ručnu žetvu heljde na polju, vezanje u snopove i vršidbu, na način kako se nekad radilo. Nakon toga su prezentirani pokusi s heljdom provedeni na OPG-u Pocedulić u suradnji sa Savjetodavnom službom i Varaždinskom županijom. Pokusi su provedeni s nekoliko primki heljde, odabranih iz reselekcije domaće sorte Bednja. Cilj pokusa je utvrditi i opisati prema fenotipskim i genetskim svojstvima sortu Bednju i uvrstiti ju na sortnu listu. Obzirom na sve veći interes proizvođača za uzgoj heljde, ali i proizvodnju domaćih specijaliteta od heljde (hajdina kaša, gibanek, koščičjak i dr.) cilj ovog projekta je ujedno i registrirati domaće proizvođače za sjemensku proizvodnju heljde.

Uz bogat kulturno umjetnički program, koji su izveli učenici i članovi Udruge Hajdina, KUD-a „Željezničar“, KUD Mačkovec, Udruga Gotali, brojni posjetitelji su mogli sudjelovati u starinskim dječjim igrama i radionicama. Kroz dosadašnji aktivan rad udruge provedene su brojne radionice na kojima su učenici i mladi učili raditi na starim strojevima, izrađivati domaće specijalitete (gibanice, koščičjak), te na taj način doprinijeti očuvanju kulturne baštine i tradicijskih običaja. Uz očuvanje tradicije važan rezultata svih provedenih aktivnosti i manifestacija je ponovna zastupljenost heljde u plodoredu na našim poljima, kao vrijedne krušarice za proizvodnju domaćih specijaliteta.

Mara Bogović, mag. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice

Pripremi za ispis