Na mladima svijet ostaje

Varaždinska županija kao inicijator projekta ”Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije” nastavila je suradnju, vezanu uz Varaždinsko zelje (od sjetve, sadnje a sad i gaženja zelja), sa PPP Cafuk iz Domitrovca  koji su bili domaćini ove vrste radionice za djecu.

Dana 15. 09. 2015. djeca iz dječjeg vrtića „Zeko“ iz Trnovca Bartolovečkog, kojima su se pridružila djeca dječjeg vrtića „Škrinjica“ iz Vidovec imala su priliku isprobati gaženje zelja u staroj drvenoj bačvi. Djeca su sa velikim veseljem i nestrpljenjem jedva dočekala da si obuju svoje gume čizmice te da svaki od njih skoči u drvenu kacu i počne gaziti zelje. Svi su  sa osmjehom na licu strpljivo stajali u redu.

Nakon „mukotrpnog“ gaženja zelja uz pjesmu i ples KUD-a Vidovec svi su mogli okusiti jelo od kiselog  zelja, nadaleko znanu sarmu.

Usprkos mehaniziranim sustavima prerade (strojno rezanje zelja i nabijanje u kace za kiseljenje) cilj ovakvih radionica  svakako je prenošenje znanja i vještina na najmlađe, a ujedno djeca imaju priliku vidjeti proces nastanka hrane, u ovom slučaju kiselog Varaždinskog zelja.

Jelena Stipetić, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis