Posjet pčelara iz Mađarske

Cilj tog uzvratnog posjeta je razmjena iskustava te prezentacija pčelara i pčelarenja uz promociju našeg zavičaja.

Pčelari su prvo dočekani uz prigodnu riječ dobrodošlice domaćina (načelnika općine i predsjednika Udruge „Nektar“), zatim su grofice Udruge „Grofovija Konjski“ izvele nekoliko renesanskih plesova pod zidinama pri Starom gradu, obnovljene utvrde Grofova Konjskih u Konjščini. Nakon toga otišli su u hrvatsko Marijansko svetište Marija Bistrica gdje su uz vodiča gosti bili upoznati sa poviješću svetišta te im je organiziran turistički obilazak Marije Bistrice.

Nakon turističkog dijela pčelari su došli na lijepo uređen pčelinjak višestruko nagrađivanog Nenada Martinjaka iz Konjščine, gdje su se upoznali s radom našeg vrsnog i marljivog pčelara i njegove obitelji. Potom su se svi zajedno uputili pješice oko 1 km do pčelinjaka Ivana Kožića te su na licu mjesta vidjeli, uz prekrasan pogled na Hrvatsko Zagorje, gdje se dobio najbolji med na svijetu 2010. godine (U sklopu Foruma Apimedica & Apiquality u Republici Sloveniji pod krovnom pčelarskom svjetskom organizacijom Apimondia organizirano je svjetsko prvenstvo u kvaliteti meda.)

Na ta dva pčelinjaka stekli su uvid u raznovrsnu pašu naših pčela, a ujedno su se upoznali s pčelarenjem i opremom naših pčelara. Pčele, usprkos bezpašnom periodu kad su u pravilu razdražljivije i olako napadaju, nisu ubole ni jednog gosta koji su se sprešetavali ispred samih leta košnica (mada vjerujemo da im ni koji ubod ne bi predstavljao neki problem).

Nakon toga je u novouređenom društvenom domu u Sušobregu uz zagorske specijalitete nastavljeno druženje. Iako uz veliku jezičnu barijeru (Hrvatski i Mađarski nisu baš srodni jezici) domaćini i gosti raspravljali su uz pomoć nekoliko gostiju koji su razumjeli Hrvatski te su prevodili i ugodno se družili.

Na kraju su oduševljeni gosti otpjevali nekoliko mađarskih, a domaćini uzvratili sa lijepim hrvatskim pjesmama, te su u kasnim popodnevnim satima krenuli ka svojim domovima.

Darko Antonina, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis