Otvoren Pakirni centar za jaja Zadruge kokoš hrvatice

Realizacija cijelog projekta započela je 2010. godine kada je osnovana Udruga koka hrvatica Virovitičko-podravske županije, koja je utemeljena zajedničkom inicijativom Službe za gospodarstvo i razvoj grada Slatine, Savjetodavne službe Slatina i 12 zainteresiranih poljoprivrednika. Glavni cilj udruge je promicanje uzgoja i držanja kokoši hrvatice kako bi se zaštitio jedinstveni genetski resurs u okviru svjetskog programa očuvanja biološke raznolikosti populacije, te radi ekonomskih i kulturnih interesa.

Viši koordinator za stočarstvo u Savjetodavnoj službi Dario Zagorec na svečanosti otvorenja pohvalio je osnivanje udruge, a posebno se pozitivno izrazio o modelu formiranja zadruga na temelju osnovanih udruga, što je važno radi jačanja statusa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zajedničkog nastupa na tržištu i jačanja konkurentnosti, rekavši: „Matičnim jatima koja posjedujete, uzgojem kojim se bavite i proizvodnjom kojom ćete izlaziti na tržište obogatili ste svoj ruralni prostor i to je jedini način da možete konkurirati na neumoljivom tržištu. Bitno je da imate podršku struke – znanosti, odnosno Agronomskog fakulteta, Savjetodavne službe u nastanku i razvoju ovog modela, koji će biti uzor nastanku ovakvih modela i u ostalim područjima Republike Hrvatske“.

Značaj osnovane udruge prepoznao je Agronomski fakultet u Zagrebu i zahvaljujući sudjelovanju udruge u VIP Projektu „Alternativna proizvodnja jaja na obiteljskim gospodarstvima“ nabavljena je početna infrastruktura – nastambe za kokoši, hranilice, pojilice, pilići i hrana za formiranje dva matična jata. Stručni voditelj projekta bio je Zlatko Janječić, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koji je prilikom otvorenja rekao: „Provedenim istraživanjima dokazali smo kvalitetu jaja kokoši hrvatica, iako nešto sitnijih nego jaja hibridnih kokoši, u sastavu, odnosu žutanjka i bjelanjka te značajno veću količinu omega 3 masnih kiselina“.

Uslijed povećanja broja uzgajivača kokoši hrvatice diljem Hrvatske, nastala je potreba njihova povezivanja na državnoj razini pa je u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom 2012. godine osnovan Hrvatski savez uzgajivača kokoši hrvatice. Cilj Saveza je okupiti sve uzgajivače kokoši hrvatice na području Hrvatske.

Po dobivenoj podršci od strane župana Virovitičko-podravske županije i gradonačelnika Grada Slatine da će financijski pomoći u uređenju i opremanju prostora za pakiranje i sortiranje jaja dio članova Udruge osniva Zadrugu kokoš hrvatica kako bi se kvalitetno i na vrijeme pripremili za tržište konzumnih jaja.

Gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš u svom obraćanju izjavio je: “Ovo nije posebno vrijedan projekt u financijskom smislu, ali je najbolji i jedinstven primjer povezivanja jedinice lokalne i područne samouprave s proizvođačima, od proizvodnje do plasmana na tržište. Otvorenjem ovog Pakirnog centra pruža se mogućnost za proširenje postojeće proizvodnje 25 OPG-a, kojima ova proizvodnja predstavlja izvor prihoda. Potencijalni kupci su osnovne škole na području županije i lanci zdrave hrane u Hrvatskoj.“

Budući da je ovo prvi takav projekt na području RH nailazilo se i na brojne prepreke i nedoumice, koje su rješavane „u hodu“, i zato je vremenski period do same realizacije ovog Pakirnog centra za jaja, trajao dulje od predviđenog.

„Sada kada smo došli do kraja jednog poglavlja, otvara novo s kojim smo na početku, a to je tržište, marketing, brendiranje i sve druge aktivnosti kako bismo naše proizvode što uspješnije plasirali na tržište na kojemu postoji zainteresiranost za konzumna jaja vrhunske kvalitete“, rekla je Bišćan.

Pakirni centar simboličnim presijecanjem vrpce otvorili su gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš i prof. Agronomskog fakulteta Zlatko Janječić, a posvetili su ga župnici Dragan Hrgić i Mario Matijević.

Po završetku svečanog dijela otvorenja, za sve goste i uzvanike pripremljena je prigodna degustacija na kojoj su mogli kušati razna jela pripravljena od kokoši hrvatice.

Uz ostale, gosti na otvorenju Pakirnog centra za jaja bili su: profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Zlatko Janječić sa suradnicima, predstavnica Hrvatske poljoprivredne agencije Gordana Duvnjak, viši koordinator za stočarstvo u Savjetodavnoj službi Dario Zagorec, viša stručna savjetnica za stočarstvo Valerija Čizmak, predsjednica Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uzgajivača peradi RH Božica Špoljar, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača kokoši hrvatice Zlatko Herceg, predstavnici Brodsko-posavske županije i Virovitičko-podravske, Grada Slatine i Mjesnog odbora Kozice.

Tihana Bišćan, mag. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis