Ljeto je idealno za pojavu salmoneloze

Pojavom ljetnih vrućina stiže i sezona crijevnih infekcija i trovanje hranom, koje se najčešće javljaju pojedinačno ili u obliku manjih ili većih epidemija. Budući je u ljetnim mjesecima pojačan unos tekućine u organizam, koji razrjeđuje želučanu kiselinu – prvu liniju obrane od patogenih bakterija, postajemo osjetljiviji na infekciju salmonelama.

Izvor infekcije:

Najčešći izvor infekcije su bolesne životinje, njihove izlučevine, te proizvodi koji nisu dovoljno termički obrađeni: sirovo mlijeko, meso i mesne prerađevine, jaja, te proizvodi od jaja. No, rizična namirnica može biti bilo koja ukoliko se njome rukovalo na nehigijenski način i/ili nije toplinski obrađena. Također, salmonele u hranu mogu dospjeti i preko ruku osoba (bolesnih ili kliconoša) koje pripremaju hranu, zbog čega se u narodu naziva i „bolest prljavih ruku“. Stoga je higijena ruku, te sanitarni pregled, nužna mjera u sprečavanju nastanka bolesti (epidemije).

Simptomi:

Salmonele dospijevaju putem hrane i vode u probavni trakt ljudi i životinja, gdje mogu izazvati kliničku (manifestnu) ili subkliničku (bez vidljivih simptoma-kliconoša!) infekciju. Simptomi se manifestiraju u obliku želučano-crijevnih oboljenja, a u težim slučajevima i septikemijom.

  • Želučano – crijevno oboljenje (gastroenteritis) se javlja već nakon 1-3 dana po infekciji salmonelama, a očituje se mučninom i grčevima u želucu i crijevima, nakon čega slijedi povraćanje, vodenasti proljev, te povišena temperatura. Bolest obično traje 1-4 dana.

  • Septikemija nastaje nakon ranog prodora bakterije u cirkulaciju, prilikom čega crijeva najčešće i nisu zahvaćena procesom. Salmonele se krvlju šire u različite organe izazivajući upale istih (npr. upale pluća, upalne promjene na kostima itd.).

Liječenje:

Salmoneloza se liječi sprečavanjem dehidracije organizma, nadoknadom elektrolita, te režimom posta. A samo u težim slučajevima, pri pojavi komplikacija i septikemije primjenom antibiotika.

Kako spriječiti salmonelozu:

  • Higijenom ruku (obvezno pranje ruku poslije nužde, kontakta sa životinjama i sirovim namirnicama).

  • Higijenom prostorija, posuđa i pribora.

  • Dostatnom toplinskom obradom hrane,  te obveznom čuvanju lako kvarljive hrane u hladnjaku na temperaturama određenim deklaracijom na proizvodu.

  • Odvajanjem bolesnih životinja od zdravih, te sirove hrane od gotovih jela.

Salmoneloza je problem zbog kliconoštva, stoga je higijena prvi i najvažniji postulat njezine preventive!

Marijan Gelo, dr. med. vet.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis