Održano 13. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

Dan prije održana je edukacija i trening koji je vodio Siniša Hrgović, a trud uložen na treningu, uz pripremu plugova obzirom na stanje tla na natjecateljskoj parceli, isplatio se oračima koji su se odazvali edukaciji. Vidljivo je to iz postignutih rezultata na natjecanju.

Natjecanje je otvorio Župan, Darko Koren, a zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom  oranja izrazili su Zamjenik Župana, Darko Sobota i Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije. Natjecatelji – orači u našoj Županiji nadmeću se već sedmu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 14 ekipa, 8 u kategoriji ravnjaka i 6 u kategoriji premetnjaka. Voditelj natjecanja, Siniša Hrgović koji je ujedno trener hrvatske oračke reprezentacije, brinuo je da na natjecateljskoj parceli sve bude u natjecateljskom duhu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja, a suci (Ana Marija Čajkulić, Željko Ferenc i Željko Šebalj) ocijenili su  ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja, ali i umanjenje bodova za kašnjenje i nepoštivanje zadane dubine u konačnici je dalo niže navedene rezultate. Pobjednik u kategoriji plugova premetnjaka je  Zoran Radiček iz Šoprona (općina Kalnik), drugoplasirani je Josip Martinović iz Štaglinca (grad Koprivnica), a  treći je Valent Sučić iz Marinovca (grad Križevci). Slijede ih Miroslav Martinović iz Štaglinca, Alen Golubić iz Kloštra Podravskog i Josip Lukačić iz Ivanca Križevačkog.

U kategoriji plugova ravnjaka najbolji je orač Saša Višak iz Kamenice (općina Kalnik), drugoplasirani je Marijan Stanešić iz Đurđevca (grad Đurđevac), a  treća je Barbara Fučec, iz Ivanovca (Međimurska županija), studentica na Visokom gospodarskom učilištu, Križevci (grad Križevci), a zatim redom Tihomir Fucak iz Đurđevca, Petar Stanešić iz Đurđevca, Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice, Danijel Stanešić iz Đurđevca i Mario Stanešić iz Đurđevca.

Prvoplasirani orači, Saša Višak i Zoran Radiček predstavljat će našu Županiju na 13. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Virovitičko-podravskoj županiji, u Suhopolju, 5. rujna. Dakle, pobjednici imaju šest tjedna za pripremu kako bi što bolje zastupali našu Županiju u vrlo oštroj konkurenciji najboljih orača Republike Hrvatske. Oba imaju iskustva iz prethodnih natjecanja, obojica su se okitila broncom na državnim natjecanjima. Saša Višak prošle godine, na 12. natjecanju orača Republike Hrvatske u Požegi,  a Zoran Radiček, u Zaboku, 2009. godine.

Ove je godine natjecateljsku ekipu prijavilo i Visoko gospodarsko učilište. Jedina natjecateljica koja je ravnopravno sudjelovala u konkurenciji muških orača je studentica Barbara Fučec. Zadovoljstvo je organizatora što su se obje obrazovne ustanove specijalizirane za poljoprivredna zvanja s naše Županije uključile u natjecateljsko oranje. Natjecanje je ove godine bilo spoj mladosti i iskustva. Najmlađi natjecatelj, Alen Golubić ima tek 14 godina, a najstariji 58 godina. Raduje spoznaja da je sve više mladih natjecatelja, što pokazuje prosjek od samo 36 navršenih godina za sve sudionike ovog natjecanja. Osim Barbare, studentice VGU-a, na natjecanjima već godinama sudjeluje Josip Martinović, student na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Među natjecateljima su mladi i školovani, „uz bok“ iskusnim, vještim oračima.

Natjecatelji su se svojim kućama vratili „punih ruku“ zahvaljujući sponzorima iz agro-biznisa, tvrtkama koje su iz svog proizvodnog programa osigurale nagrade za sve natjecatelje: AgroChem MAKS d.o.o.,  BASF Croatia d.o.o., Bayer CropScience, Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Glas Slavonije d.d., KWS Sjeme d.o.o., Monsanto d.o.o., PIONEER SJEME d.o.o., Poljoprivredni Institut, Osijek, PSC, Ferenčak, RWA, Raiffeisen Agro d.o.o., SYNGENTA AGRO d.o.o. i TRGOIMPORT d.o.o. Natjecanje u oranju privlači sve veći broj publike. Vještinu oranja budno su pratili konkurenti u natjecateljskom oranju iz susjednih županija, sponzori i navijači.

Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja.

mr. sc. Tatjana Međimurec,
član Udruge orača Koprivničko-križevačke županije

Pripremi za ispis