4. natjecanje orača Istarske županije

Organizator natjecanja  bila  je  Udruga orača Istarske županije dok su suorganizatori natjecanja  Savjetodavna služba, Istarska županija – Upravni odjel za poljoprivredu, lovstvo, ribolov i vodoprivredu, Općina Višnjan i Grad Novigrad.

Natjecanje u oranju otvorio je Tugomir Majdak, predsjednik svjetske oračke organizacije.

Plugom premetnjakom su se natjecala tri natjecatelja, dok se plugom ravnjakom natjecalo deset natjecatelja, te šest ekipa s volovskim zapregama.

Samo natjecanje prošlo je u prijateljskom ozračju. Prijatelji natjecatelja i brojni turisti sa zanimanjem su popratili ovaj događaj, čemu je doprinijela i atraktivna lokacija natjecanja koja se nalazila tik do mora, te veličanstveni prizor oranja volovskim zapregama sa simbolom Istre, istarskim govedom od milja nazvanog Boškarin.

Prvonagrađeni orač u kategoriji plugova premetnjaka je Igor Ferenac iz Vižinade, U kategoriji plugova ravnjaka prvonagrađeni orač je Sandro Poldrugovac iz Musalež kod Poreča, dok je u atraktivnom oranju volovima prvo mjesto osvojio iskusni uzgajatelj istarskog goveda, Severino Jugovac iz Bužleti.

Prvonagrađeni orači Sandro Poldrugovac i Igor Ferenac predstavljat će Istarsku županiju na 13. Državnom natjecanju u oranju, 5. rujna u Suhopolju.

Ivanka Bervida
poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis