Udruge poljoprivrednika u posjeti gospodarstvima u Austriji i Sloveniji

U realizaciji ovog posjeta sudjelovala je Krapinsko zagorska županija dodjelom financijske pomoći putem Javnog poziva za edukaciju korisnika mjera ruralnog razvoja – aktivnost posjete stručnim i znanstvenim institucijama, oglednim tvrtkama i gospodarstvima u zemljama EU-a, a vezano uz ruralni razvitak i tehnologiju i organizaciju poljoprivredne proizvodnje.

Oba posjećena gospodarstva vrlo su interesantna, te su poljoprivrednici imali priliku puno toga korisnog čuti i vidjeti. Obitelj Schriebl smo zatekli u berbi crnog ribiza, a obitelj Skok u vađenju češnjaka. Prema kazivanju vlasnika i na temelju viđenog na gospodarstvu dajem kratke opise za svakog od njih.

 

Berba ribiza
Foto: Dragica Tresk Penezić                

 

Prodaja na gospodarstvu
Foto: Dragica Tresk Penezić

Gospodarstvo Schriebl već se 20 godina bavi organskom proizvodnjom bobičastog voća. Na gospodarstvu radi peteročlana obitelj. Imaju samo jednog stalno zaposlenog radnika, a po potrebi koriste sezonske radnike. Prije toga su bili stočarsko gospodarstvo. Trenutno imaju 34 ha crnog ribiza i 16 ha nasada aronije starog 5 godina. U nasadu crnog ribiza zastupljene su sorte Titania i Diesel otporne na bolesti, a aronija je sorte Nero. Berba je strojna i zato je razmak sadnje 3 x 0,45 m. Posljednji stroj za berbu nabavljen je iz Francuske i on se pokazao najboljim. Novo zasađeni nasad ručno okopavaju prve dvije godine, a zatim zatravljuju i održavaju specijalnim strojem (Green master) koji u redovima djelomično i čupa travu. Do pete godine starosti vrše ručnu rezidbu i oblikovanje grma, a nakon toga vrše strojnu rezidbu. Od ukupnih površina koje obrađuju 50 % je u najmu. U njihovoj okolici ima oko 100 ha nasada bobičastog voća. Proizvodnja se odvija po strogim načelima ekološke proizvodnje i zato su njihovi proizvodi jako cijenjeni. Prosječni prinosi crnog ribizla im se kreću oko 3 t/ha. Važno je za spomenuti da na tom području ima godišnje oko 1000 mm/m² oborina i da nije potrebno navodnjavanje nasada. Samo mali dio voća prodaju jednoj firmi za zamrzavanje, a sve ostalo prerade doma u sokove.

Pogled na nasad
Foto: Dragica Tresk Penezić

Posjeduju pogon za preradu voća u sokove kojeg su postepeno gradili i sada je skladišnog kapaciteta milijun litara. Od 1 kg crnog ribiza dobiju oko 0,9 litara soka. Iskustva s aronijom ne mogu generalizirati, jer su nasadi stari tek 5 godina. Veleprodajna cijena crnog ribiza ekološki uzgojenog u Austriji se kreće od 1 do 1,2 eura za kilogram. Da bi bolje iskoristili pogon vrše i preradu iz usluge drugim gospodarstvima.

Više o gospodarstvu može se naći na Web stranici www.ribes.at.

Grupa ispred pogona za preradu
Foto:Dragica Tresk Penezić

Gospodarstvo Skok svoje prve korake u voćarskoj proizvodnji napravilo je već 1960. godine. Osim voćarstvom ovo se gospodarstvo bavilo i stočarstvom do 1997. godine kada je došlo do požara na gospodarskom objektu. Nakon tog požara odlučili su objekt preurediti za preradu voća.

Objekt za preradu i prodaju proizvoda
Foto: Dragica Tresk Penezić

Danas obitelj obrađuje oko 20 ha poljoprivrednih površina i sva proizvodnja se odvija po načelima integrirane proizvodnje. Imaju zasađeno oko 9 ha trajnih nasada. Najzastupljenija voćna vrsta je jabuka s oko 6 ha. Imaju 1,5 ha bresaka i 1 ha jagoda, nešto krušaka, šljiva, višanja i oraha. Sortimentom se prilagođavaju tržištu, tako da imaju oko 20 sorti jabuka, 8-10 sorata bresaka, 8 sorata jagoda i to od najranijih do najkasnijih. Noviji nasadi jabuka zasađeni su sortama fuji, braeburn, elstar i gala. Na 6 ha imaju vinograde, a na ostalim površinama imaju povrće: luk, češnjak, grah, ciklu, crnu rotkvu, repu i mrkvu. To je gospodarstvo gdje se primjenjuju sva pravila struke i upravo zbog krčenja starih nasada u plodored dolaze jagode i povrće, te se novi nasad na istoj parceli sadi tek šeste godine. Većinu svojih proizvoda prodaju na  gospodarstvu. Tako 80 % jabuka prodaju doma, nešto prodaju školama i vrtićima, a ostatak na mariborskoj tržnici. Za prodaju jabuka posjeduju i Global G.A.P certifikat. Pola uroda bresaka se proda doma, dio na tržnici i prodajom „od vrata do vrata“. Jagode klasiraju prema krupnoći plodova i prodaju po istoj cijeni od 3-4,40 eura za kilogram zavisno od sorte i sezone prodaje.

Prodajni prostor
Foto: Dragica Tresk Penezić

Obzirom da gospodarstvo ima registriranu preradu i prodaju na gospodarstvu, dio proizvoda se preradi u sokove, ocat, džemove i suho voće. Bilo je zanimljivo vidjeti koliko se racionalno koriste svi resursi na gospodarstvu. Osim prerade, na gospodarstvu je od 2013. godine registrirana dopunska djelatnost „Razgledanje gospodarstva s degustacijom proizvoda“. Grupe primaju po najavi.

Informacije o gospodarstvu možete naći na Web stranici http://www.td-kamnica.si i http://www.na-trznici.si/sadjarska-kmetija-skok.html.

Prema komentarima sudionika edukacijskog izleta na povratku kući i sad nakon susreta s pojedinim sudionicima može se reći da je bilo vrlo edukativno i da se iz viđenog dalo puno zaključiti i naučiti, te bi se moglo primijeniti na našim gospodarstvima. Pohvale i zahvale svima koji su sudjelovali u organizaciji izleta.

Dragica Tresk Penezić, dipl. ing.agr. 
viša stručna savjetnica  

Štefanija Lovrenčić, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica podružnice

Pripremi za ispis