Održani 19. „Dani travnjaka“ u Koprivnici

Manifestacija „Dani travnjaka“ najprije se je odvijala na travnjacima Podravine i Prigorja, prema ideji djelatnika Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu iz Koprivnice (danas Savjetodavna služba) kao „učionica na otvorenom“ uz prikaz suvremene agrotehnike u proizvodnji voluminozne krme na oranicama, njihove košnje i spremanja.

Manifestacija je službeno započela u petak, 15. svibnja 2014. u večernjim satima stručnim predavanjima za poljoprivrednike. Budući da Program izravnih plaćanja u razdoblju 2015. – 2020. godine, ali i Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2015. – 2020. godine, kroz potpore vrednuje školovane poljoprivredne proizvođače, na početku je Darko Novotni  prezentirao školske programe Srednje Gospodarske škole, a Marcela Andreata Koren predstavila je stručne studije Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca s ciljem poticanja mladih za upise u poljoprivredna zanimanja. Jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na potpore u poljoprivrednoj proizvodnji, jest provođenje pravila višestruke sukladnosti koje poljoprivredni proizvođač mora poštivati na svim poljoprivrednim površinama. Prezentaciju o višestrukoj sukladnosti održao je Slavko Kopilović iz Savjetodavne službe. Novosti iz zakonodavstva prezentirali su predavači iz Ministarstva poljoprivrede: Mirjana Kovačić, voditeljica Odjela za izravna plaćanja u poljoprivredi prezentirala je program „Program izravnih plaćanja u poljoprivredi 2015. – 2020.“ a Ivan Ciprijan, voditelj Službe za programiranje, praćenje, evaluaciju i promidžbu EU programa ruralnog razvoja, predstavio je „Program ruralnog razvoja RH za razdoblje  2015. – 2020. godine, s naglaskom na Mjeru M06“. Iako je u tijeku podnošenje Zahtjeva za potporu za podmjeru 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“, okupljeni poljoprivrednici pokazali su najveće zanimanje za Podmjeru 6.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“.

Župan Koprivničko-križevačke županije – svečano otvorenje

Stručna predavanja

U subotu 16. svibnja, župan Koprivničko – križevačke županije, Darko Koren na koprivničkom sajmištu, službeno je otvorio 19. Dane travnjaka. Otvorenje sajma uveličale su podravskim spletom pjesama članice Kulturno umjetničkog društva Srce iz Koprivnice. Manifestacija je započela svečanim mimohodom Konjičkog kluba "Bilogorski renđeri" koprivničkim ulicama do Sajmišta. Nakon otvorenja dodijeljene su nagrade najboljim proizvođačima kravljeg i kozjeg mlijeka s područja Koprivničko-križevačke županije. Nagrađeni proizvođači kravljeg mlijeka su: Zlatko Panić iz Koprivnice (s godišnjom proizvodnjom 529.250 kg mlijeka), a slijede ga Milorad Vrhovski iz Cirkvene (415.789 kg mlijeka) i Zoran Pleško iz Čepelovca (412.566 kg mlijeka). Najboljim proizvođačima kozjeg mlijeka proglašeni su Željko Žeger (s godišnjom proizvodnjom 63.405 kg mlijeka) i Petar Vodopija (49.788 kg mlijeka) obojica iz Cirkvene i Davor Korošec (44.306 kg mlijeka) iz Đelekovca.

Nagrađeni proizvođači

Nagradu za najperspektivnijeg mladog proizvođača Koprivničko–križevačke županije primio je Franjo Imbrišić (rođen 1992.) iz Kozarevca. Franjo je završio srednju gospodarsku školu u Križevcima, smjer poljoprivredni tehničar. Živi s dvojicom braće, Mihaelom i Antunom na imanju sa ocem Ivanom i majkom Đurđicom, poznatim i višestruko nagrađivanim uzgajivačima simentalskog goveda. Godišnja proizvodnja mlijeka na obiteljskom gospodarstvu Imbrišićevih je 360 000 kg, a prosječna proizvodnja je 7.000 kg mlijeka po kravi godišnje. U njihovoj staji se nalazi krava koja je 2007. godine dobila priznanje za najveću proizvodnju mlijeka u RH – 11.260 kg mlijeka. Obiteljsko gospodarstvo Imbrišić osvojio je brojne nagrade, šampionska zvona i priznanja na domaćim i međunarodnim izložbama, a na njihovom domaćinstvu je uzgojeno nekoliko licenciranih bikova. Na ovom su gospodarstvu učili mnogi poljoprivrednici kroz „učionice na polju“ i „učionice u staji“. Bili su domaćini mnogim ekskurzijama poljoprivrednika, ali i stručnjaka iz Hrvatske i iz inozemstva. „Dani travnjaka“ na početku su se odvijali upravo na njihovim oranicama, zasijanim visokoprinosnim travama. Uoči Bambino kupa najperspektivniji mladi proizvođač Franjo Imbrišić prikazao je kako pravilno pripremiti goveda za izložbu, postupati s izložbenim govedima i unaprediti genetiku u željenom cilju.

Srednja gospodarska škola – Križevci, najperspektivniji mladi proizvođač Franjo Imbrišić – drugi s lijeve strane

Priprema goveda za izložbu

Jedna od najposjećenijih manifestacija na poljoprivrednom sajmu Dani travnjaka i ove je godine bila Bambino kup. Na osmom po redu kupu mladih uzgajivača Podravine i Prigorja, predstavilo se dvadesetak mladih uzgajivača teladi od dvije do petnaest godina.

Bambino kup

Sadržaji poput tradicijskog prikaza košnje i natjecanja u ručnoj košnji u nedjelju su privukli  najveći broj navijača i posjetitelja, a starije posjetitelje ovi su sadržaji vratili u  djetinjstvo i mladost. Za natjecanje u ručnoj košnji prijavilo se ukupno dvadeset i dvoje natjecatelja. Posebnost ovogodišnjeg natjecanja bilo je natjecanje u dvije zasebne kategorije: u muškoj i ženskoj (četiri natjecateljice). Prvoplasirane natjecateljice u ručnoj košnji su: Branka Bukvić, Štefica Kemenović i Štefica Šestak. U muškoj kategoriji poredak je slijedeći: Martin Baričević, Petar Ritoša i Dragutin Grobenski.

Natjecanje u ručnoj košnji

Nakon natjecanja uslijedio je tradicijski prikaz košnje, rastepanja, okretanja i sušenja sijena u izvedbi Udruge Zagoraca iz Koprivnice.

Program događanja na Danima travnjaka obogatile su po prvi puta tradicionalne dječje igre u kojima su sudjelovala djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola koprivničkog kraja. Prigodni program uoči otvorenja igara pripremila su djeca vrtićkog uzrasta koja su svojim nastupom oduševila brojne posjetitelje.

Tijekom dvodnevnih događanja na otvorenom, na prostoru koprivničkog Sajmišta,  predstavio se velik broj izlagača poljoprivredne mehanizacije i opreme, tradicijskih obrta, poljoprivrednih proizvoda (sir, med, vino, vuna, ulje, suhomesnati proizvodi), izvornih rukotvorina, a mnogi od izlagača posjetiteljima prije same kupnje ponudili kušanje domaćih proizvoda. Posjetitelji su mogli uživati u prezentaciji narodnih nošnji, bogatom kulturno-umjetničkom programu, nabaviti prijesadnice povrća i cvijeća, uživati u ugostiteljskoj ponudi, kušati jela „naših starih“, a sve sa ciljem očuvanja baštine i tradicije podravsko- prigorskog kraja.

Sadnice cvijeća i povrća

Poljoprivredna mehanizacija i oprema

Već tradicionalno, u sklopu Dana travnjaka održan je i Konjički turnir u preponskom jahanju.

mr. sc. Tatjana Međimurec
viša koordinatorica

Pripremi za ispis