Jubilarna sjetva paralelnog pokusa hibrida kukuruza

U srijedu, 22. travnja 2015. godine, već desetu godinu za redom u organizaciji Savjetodavne službe Podružnice Međimurske županije na parcelama obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zvonimira Babića iz Svetog Martina na Muri posijan je u paralelni pokus u kojem su zastupljeni hibridi kukuruza koji se nalaze na tržištu Republike Hrvatske. Na čitavoj površini pokusa kroz vegetaciju primijenit će se ista agrotehnika. Mada se većina hibrida ne nalazi dulji niz godina na tržištu jer se plasiraju novi, bolji hibridi kako po prinosima, tako i po prilagodbi na različite vremenske prilike tijekom vegetacijske sezone uzgoja, kroz ovih deset godina provođenja pokusa poljoprivredni proizvođači pokazali su veliki interes za ovakav vid pokusa. Osim što olakšavaju izbor hibrida za sjetvu interesantni su jer se kroz edukacije tijekom zimskog razdoblja komentira agrotehnika, ali u konačnici i profitabilnost uzgoja kukuruza u određenoj godini.

Izuzetno mi je drago da se ovakvom tipu pokusa nakon nekoliko godina pauze priključila Savjetodavna služba Podružnica Vukovarsko-srijemske županije koja je sjetvu 69 hibrida kukuruza obavila u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom Marka Šibalića iz Nijemaca.

Kako se na ove dvije lokacije nalazi velik broj istih hibrida kukuruza, ali se ove dvije lokacije gdje su pokusi posijani razlikuju po agro-okolišni uvjetima (temperature, oborine, tlo…), zanimljivo analizirati postignute rezultate napravljene nakon berbe.

Ovim putem još jednom zahvaljujem svim tvrtkama koje se bave oplemenjivanjem kukuruza i distribucijom sjemena kukuruza koje su donirale sjeme za pokuse, kao i tvrtkama koje proizvode sredstva za zaštitu bilja na herbicidima koje ćemo koristiti u zaštiti protiv korova.

Svakako da moram zahvaliti cijeloj obitelji Babić iz Svetog Martina na Muri koja me „trpi“ i s kojom surađujem već deset godina i nadam se uspješnoj suradnji u budućnosti.

Suzana Pajić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis