Snaga hrvatske hrane

U organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske sudjelovat će dva nizozemska stručnjaka na temu organizacija proizvođaca (PO) (keynote prezentacija, ucestovovanje u diskusiji), a posebno ce biti organiziran i jednosatni seminar/radionica (14.30-15.30 h), samo na tu temu.

Poljoprivredna proizvodnja kao primarna djelatnost bitan je dio temelja svake razvijene ekonomije, ali i osnova fundamentalnog društvenog razvoja svake države. Proizvodnja hrane uvjet je razvojne samodostatnosti – osiguranja dovoljnih količina hrane za potrebe vlastitog stanovništva – no sekundardno i čimbenik gospodarskog rasta i razvoja države, naročito ruralnih prostora, te osnova za razvoj prerađivačke industrije, stvaranje dodane vrijednosti i otvaranje radnih mjesta.

Iako zbog svojih geografsko-bioloških obilježja raspolaže značajnim resursima, hrvatski poljoprivredno-prehrambeni sektor već dva desetljeća opterećen je značajnim poteškoćama i strukturalnim problemima. Ti problemi ne očituju se samo kroz već dobro poznatu poraznu vanjskotrgovinsku bilancu vezanu za hranu i poljoprivredne prozvode, gdje je svaki euro zarađen u izvozu opterećen s otprilike tri eura potrošena na uvozu, već i kroz katastrofalne demografske i ostale društvene trendove vezane za propadanje ruralnih prostora. Utoliko, jasno je, kako će formiranje i provedba nove razvojne strategije hrvatskog agrara, ali i svih povezanih gospodarskih i društvenih sektora, biti temeljni izazov svake Vlade koja će Hrvatskom vladati tijekom narednih petnaest do dvadeset godina. 

Snaga hrvatske hrane višegodišnji je projekt Poslovnog dnevnika usmjeren na otvaranje dijaloga ključnih aktera i dionika ovog sektora o budućnosti hrvatske poljoprivrede i industrije hrane, te promociju novih ideja, inicijativa i koncepata koji bi rezultirali povećanjem hrvatskih kapaciteta proizvodnje hrane, kao ključnog uvjeta budućeg održivog, kako ekonomskog, tako i šireg društvenog razvoja.

Detalji i prijava na ovom LINKU!

Pripremi za ispis