Održana edukacija obrade vune u Kninu

Ista se sastojala od stručnih predavanja kojima su obrađene teme vezane za proizvodnju vune (pravilan uzgoj i držanje ovaca, šišanje, zbrinjavanje vune, pranje, kvaliteta i uporabna vrijednost), preradu i mogućnost njezine primjene u izradi različitih ukrasnih i uporabnih predmeta.

Najvažniji i najzanimljiviji dio edukacije bio je praktični prikaz obrade vune – češljanje i predenje. Viša stručna savjetnica Bernarda Kasunić, u tu je svrhu pripremila i donijela svu potrebnu opremu i sirovinu (opranu vunu). 

Svi sudionici dobili su mogućnost isčešljati vunu na grebene, pa su ovim postupkom češljanja dobivena prekrasna dugačka vunena crijeva.

Iščešljana vuna se zatim prela na električni kolovrat. Muški dio prisutnog društva pomno je proučavao kako napraviti slični električni kolovrat u kućnoj radinosti. Ženski dio ohrabrio se za kolovratom, pa je iščešljana vuna ubrzo prešla u prekrasne niti koje će Udruzi poslužiti u postupku tkanja i izradi uporabnih predmeta: tepiha, torbi, pojaseva i ostalih tkanih, ali i pletenih predmeta.

Mogućnost predenja domaće vune na jednostavniji i brži način, prema izjavi naše kolegice agronomke i predsjednice Udruge gospođe Ojdane Vještice, bila je karika koje je nedostajala u njihovom radu. Teško je savladati vještinu predenja vune na preslicu i vreteno kako su radile naše bake i majke, a predenje vune na električni kolovrat, zaista je jako lijepi spoj modernog i tradicionalnog načina predenja vune.

Na radionici se također moglo isprobati i predenje vune na vitlac. Vitlac je mali i jednostavni drveni predmet za predenje vune koji je uobičajen u nekim krajevima BIH, a ponajviše su ga koristili muški članovi obitelji koji su provodili puno vremena na ispaši ovaca.

Druženje s članovima Udruge Naše ognjište je zaista bilo lijepo i korisno, jer će obrada domaće vune omogućiti izradu raznih proizvoda za potrebe razvoja turizma u kraljevskom gradu Kninu.

Dubravka Kaić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Bernarda Kasunić, dipl. ing. agr
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis