Posjeta gospodarstvu u Laškom

Članovi Udruge uzgajivača zagorskog purana Krapinsko-zagorske županije 21. veljače  2015. godine posjetili su obiteljsko gospodarstvo Damjane Lapornik u selu Žigon, općina Laško. Edukativnom posjetu pridružili su se prof. dr. sc. Zlatko Janječić, Gordana Duvnjak, dipl.ing.agr. iz HPA, te djelatnici HPA Varaždinske županije.

U realizaciji ovog  posjeta sudjelovala je  Krapinsko zagorska županija dodjelom financijske pomoći putem Javnog poziva za edukaciju korisnika mjera ruralnog razvoja – aktivnost posjete stručnim i znanstvenim institucijama, oglednim tvrtkama i gospodarstvima u zemljama EU-a, a vezano uz ruralni razvitak i tehnologiju i organizaciju poljoprivredne proizvodnje.

Svrha i cilj posjete je bio vidjeti obiteljsko gospodarstvo koje ima registriranu malu klaonicu za klanje vlastite peradi uz mogućnost prodaje mesa peradi i goveda  na gospodarstvu, te vidjeti postoje li slične mogućnosti za naša gospodarstva koja se bave uzgojem zagorskog purana i druge peradi.

Poljoprivredno gospodarstvo Lapornik iz Žigona ima 6 članova, a bavi se proizvodnjom mlijeka i uzgojem pilića. Gospodarstvo obrađuje 16 ha vlastitih  poljoprivrednih površina od čega je 7 ha oranica i još 3 ha imaju u zakupu. Od 20-25 muznih krava lani su isporučili 120 000 -140 000 litara mlijeka. Proizvedeno mlijeko je bez GMO-a i isporučuju ga mljekari Celje koja jedina u Sloveniji otkupljuje i prodaje takvo mlijeko. Za ekstra kvalitetu mlijeka u siječnju su postigli cijenu od 35 euro centi po litri s DDV-om. Imaju i objekt za tov pilića, te im je na godišnjoj razini dozvoljeno zaklati i prodati u svom objektu na gospodarstvu do 5500 pilića. Objekt je veličine 11 x 6 metara, a troškovi izgradnje, opremanja i registracije iznose oko 50 000 eura. Interesantno nam je bilo da u istom objektu mogu vršiti rasijecanje i prodaju goveđeg mesa nakon što su napravili čišćenje i dezinfekciju prostorija poslije klanja pilića.

U razgovoru sa ljubaznim domaćinima saznali smo da su takvi objekti za klanje i prodaju svježeg mesa na gospodarstvu rijetki u Sloveniji i da im je trebalo dosta vremena za izgradnju objekta prema zakonskim zahtjevima i dobivanje odobrenja za obavljanje ove djelatnosti. Goveda koja uzgoje na gospodarstvu, a nisu za remont stada (muška telad i junad, jalove junice i krave za izlučenje) odvoze na klanje u registrirani objekt, a vraćaju meso koje onda rasijecaju u svom objektu i prodaju krajnjem kupcu. Dozvolu za to su dobili 2008. godine, dok su za klanje pilića i prodaju  svježe piletine dozvolu  dobili 2009. godine. Ovu drugu dozvolu su dobili kasnije jer je bio problem zbrinjavanja tehnoloških otpadnih voda. Selo Žigon se nalazi na oko 400 metara nadmorske visine i ima nešto malo više od stotinu stanovnika. Nemaju javnu kanalizaciju i zbog toga je napravljen kompromis da im je dozvoljeno ispuštanje tehnoloških otpadnih voda i krvi iz klaonice u gnojnu jamu za gnojovku uz uvjet zrenja gnojovke minimalno 6 mjeseci. Moraju imati separator za odvajanje masnoća iz otpadnih voda. Obavezno moraju voditi evidenciju pražnjenja gnojne jame kao i evidenciju klanja, jer to između ostalog kontroliraju inspekcije. Odvoz i zbrinjavanje otpada koji čine perje i iznutrice vrši za to registrirana tvrtka s kojom imaju ugovor. Klanje im trebaju najaviti, a cijena odvoza je 15 euro centi po kilogramu. Osim tehničkih zahtjeva za objekt, da bi se mogli baviti klanjem pilića i prodajom svježeg mesa, jedan član gospodarstva trebao je proći edukaciju za mesara u trajanju od dva dana čija cijena je bila 250 eura. Pri tome treba spomenuti da je gđa Damjana diplomirani inženjer stočarstva i da je radila kao tehnolog u Perutnini Ptuj.

Tov im počinje pilićima starosti 28-32 dana koje kupuju po cijeni 1,7 -1,9 eura za kilogram. Trajanje tova je nešto duže nego što je uobičajeno i tako dobivaju piliće čvršće i žilavije muskulature upravo kakve njihovi kupci traže. Prodajna cijena piletine na gospodarstvu je 4,7 eura za kilogram. Prije klanja moraju dati uzorak pilećeg izmeta na analizu, a rezultate dobiju za 3-5 dana. Ta im analiza vrijedi 3 tjedna i  u tom periodu treba izvršiti klanje. Ukoliko se tijekom tog perioda ne završi klanje, analizu treba ponoviti. Klanje treba najaviti nadležnom inspektoru 48 sati prije pri čemu on može i ne mora doći u kontrolu. Gospodarstvo je u sustavu poreza, a klanje vlastite peradi i prodaja svježeg pilećeg i goveđeg mesa njima predstavlja osnovnu djelatnost. Imaju i registriranu dopunsku djelatnost, ali kao ogledno i edukativno gospodarstvo.

Tri žene za sat vremena očiste 60 pilića, a dnevno očiste 200 – 300 komada. To je količina koju mogu prodati unutar 3 dana.

Sve viđeno tijekom posjeta, kao i dobivene informacije bilo je korisno što su zaključili i svi članovi Udruge. Neki od članova Udruge na tragu viđenog počet će tražiti zakonska rješenja za svoje gospodarstvo i mogućnosti klanja peradi i prodaje mesa.

Dragica Tresk Penezić, dipl. inž. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis