4. manifestacija Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji

ulje1_1112.jpg

Maslinari kao i mnogi poljoprivrednici diljem Lijepe naše pamtit će 2014. godinu kao izrazito tešku i nepovoljnu za poljoprivredu. Iznad prosječne i obilne padaline, jutarnje rose, dnevne ljetne temperature rijetko i gotovo nikako iznad 33 ˚C pogodovali su razvoju bolesti i štetnika u svom maksimalnom arsenalu. Česte i obilne padaline u vrijeme cvatnje su onemogućile normalnu oplodnju.  Alternativna rodnost Oblice koje nerijetko ima i 60-70 % u dalmatinskim maslinicima, također je dodatno pogoršala stanje podbacivši urodom ove godine. Masline koje nisu podbacile urodom bile su izložene svim mogućim bolestima i štetnicima počevši od paunovog oka na listu i na peteljci ploda, maslininog moljca, svrdlaša, maslinine muhe, patule… Samo oni koji su intenzivno pratili razvoj bolesti i štetnika, slušali savjete struke i pravovremeno zaštitili svoje masline, brali su plodove svog truda. Uljare su se otvarale već koncem rujna kako bi se maslinarima omogućila ranija berba i brza prerada da se spasi što se spasiti da. Nažalost, mnoge uljare nisu niti otvarale svoja vrata jer se u njihovom okruženju nije imalo što brati, a mnoge su zatvorile vrata nakon samo petnaestak dana rada.

ulje_1112.jpg

Sve ovo rezultiralo je tim da je ove godine zaprimljen jako mali broj uzoraka u odnosu na prijašnje godine, odnosno ukupno 104 uzorka iz Dalmacije, Istre, Bosne i Hercegovine te Crne gore. „OLEA“ panel za senzorno ocjenjivanje ulja iz Šibenika je odabrao 13 najboljih ulja za finalno ocjenjivanje. Na finalnom ocjenjivanju je bilo ukupno 22 kušača iz Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije te je izabran šampion. Više od pola ulja je svrstano u kategoriju ekstradjevičanskih maslinovih ulja, samo nekoliko u lampante te ostatak u djevičanska maslinova ulja. Od mana u uljima najčešće su se pojavljivale upaljeno, talog, octikavo, plijesan i salamura, dok se kod mnogih ulja osjetio okus „na muhu“, kod nekih i izrazita trpkost od previše zelenih (nezrelih) maslina, a kod nekih i okus po sumporu.

Iza nas je godina koju će trebati što prije zaboraviti i okrenuti novi list u maslinarstvu i uljarstvu, ali svakako će ostati opaska za sve da se više posavjetuju strukom i da reagiraju na vrijeme, a ne kad već bude kasno.

Svi maslinari, uljari, ljubitelji maslinovog ulja pozvani su 13. prosinca 2014. u subotu u hotel Olympia u Vodicama da sudjeluju na završnoj večeri manifestacije, poslušaju korisna predavanja, kušaju pobjednička ulja i naravno razmjene različita iskustva ove nezapamćeno loše godine.

Program manifestacije

Marko Dobrić, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis