6. Degustacija mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2014.

Cjelodnevnom druženju uz razne edukacije, razmjenu iskustava, kušanje vina i maslinovih ulja nazočili su brojni poljoprivredni proizvođači ovog kraja, predstavnici turističkih asocijacija, te gosti iz Poljoprivredne udruge „Ulika“ iz Medulina, Dalmatinski maslinari i Udruga vinara otoka Krka „Bukaleta“, te posjetitelji susjednih županija.

degustacija1_812.jpg

Slika 1. Cjelodnevnom druženju nazočili su brojni proizvođači i ljubitelji vina i ekstra djevičanskih maslinovih ulja

U edukativnom dijelu sudjelovali su prof. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, mr.sc. Marija Ševar i Gordana Dragun iz Savjetodavne službe, te enolog Davor Mitrović.

Naglasak je i ove godine organizator stavio na promociju i brendiranje autohtonih kultivara vinove loze plavina i maraština koje su se posebno ocjenjivale izvan konkurencije ostalih vina.

degustacija2_812.jpg

Slika 2. Najbolju maraštinu proizveo je Veselko Glavić iz Nadina

Iako se radi o izuzetno teškoj i nezapamćenoj vinogradarskoj i maslinarskoj godini zaprimljen je rekordan broj uzoraka vina, ukupno 90. Od 90 uzoraka bilo je 52 crna, 30 bijelih, 4 rozea, 3 voćna i 1 desertno. Titule šampiona pripale su OPG-u Krsto Matešić iz Zadra u kategoriji crnih vina, Vinariji Škaulj iz Nadina u kategoriji mladih bijelih vina, a OPG-u Veselko Glavić iz Nadina za najbolju maraštinu.

degustacija3_812.jpg

Slika 4. Ovogodišnji šampioni vina i maslinovih ulja

Što se tiče maslinovih ulja, ocjenjivalo se 38 uzoraka iz Zadarske,  lstarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Šampion mladih maslinovih ulja je Livio Cossar iz Vodnjana za sortu resignola. Drugo mjesto osvojio je dr. Ivica Vlatković iz Novigrada za višesortno ulje sorti coratina, leccino, pendolino, picholine i levantinka, a treće je pripalo Guidu Zanini iz Rovinja za monosortno ulje, sorte buža.  

Gordana Dragun, dipl. ing. agr.
rukovoditeljicaPodružnice

Pripremi za ispis