6. seminar Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Republike Srbije i 1. regionalna konferencija savjetodavaca jugoistočne Europe

Trodnevni skup poljoprivrednih savjetodavaca organiziran je s ciljem upoznavanja s izazovima, koji čekaju Srbiju na putu ulaska u EU u području poljoprivrede i ruralnog razvoja te radi kontinuiranog usavršavanja i povećavanja znanja iz najvažnijih područja poljoprivredne proizvodnje. Posebni naglasak bio je na razmjeni iskustava i povezivanju savjetodavaca u regiji, s ciljem razvoja savjetodavstva i pružanja učinkovitije pomoći poljoprivrednim proizvođačima, a sve to pod motom: „Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati“ (J. J. Zmaj).

Skup je otvorila pozdravnim govorom dr. Snežana Janković, direktorica Instituta za primjenu nauke u poljoprivredi, a nazočne su pozdravili i gospoda: D. Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede RS, M. Kirby, ambasador SAD-a u Beogradu, dr. T. Kelly, predsjednik EUFRAS-a (European Forum for Agricultural and Rural Advisory Services) iz Irske, M. Kügler, IALB (International Academy for Agricultural Advisors) iz Bruxsellesa te M. Husnjak, predstavnik Savjetodavne službe Hrvatske.

Osim uglednika skupu su prisustvovali svi savjetodavci Poljoprivredne i stručne službe RS, predstavnici iz deset zemalja – partnera iz regije jugoistočne Europe, Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Europe, profesori s fakulteta, vodeći stručnjaci iz naučnih institucija, ostali gosti iz zemlje i inozemstva te predstavnici medija, ukupno više od 400 sudionika. 

Nakon svečanog otvaranja skupa i pozdravnih riječi organizatora, pokrovitelja i uzvanika, održano je desetak plenarnih izlaganja o sljedećim temama: Iskustva sa skrininga pregovaračkih poglavlja 11, 12, i 13 u okviru pregovora o pristupanju EU; Zelena knjiga 2013.; Implementacija IPARD programa u periodu 2014. – 2020.; Uloga savjetodavne službe i iskustva korištenja EU fondova u Republici Sloveniji; Platforma za inovativnu suradnju; Edukacija savjetodavaca – europska i regionalna iskustva (CECRA); Nova područja savjetodavnih usluga i kolaborativni pristup poljoprivrednoj proizvodnji; Iskustva u edukaciji, certifikaciji i evaluaciji savjetodavaca u Letoniji; Uloga Univerziteta West Hungaria u transferu znanja – demo farme; Procjena mogućnosti za treninge savjetodavaca u Mađarskoj.

Drugi dan seminara organizirano je više paralelnih radionica: radionica zaštite bilja, stočarska radionica, ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, FADN radionica te radionica pod imenom „Mreža savjetodavnih službi jugoistočne Europe (MSS-JE: SEASN)“. Posebno interesantna stručna radionica bila je ona iz voćarstva, na kojoj je prof. dr. Mirko Babić s Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada održao dva dvosatna, ali vrlo zanimljiva i korisna izlaganja o tradicionalnim i suvremenim tehnikama sušenja voća.

U večernjim satima, po završetku tih radionica, zatvorena je 1. regionalna konferencija. Trećeg dana nastavljen je seminar poljoprivrednih savjetodavaca, na kojem je još održano nekoliko interesantnih izlaganja o: obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Europi, značaju savjetodavne službe u proizvodnji mlijeka, o E-learningu – novim perspektivama u edukaciji savjetodavaca, ulozi savjetodavne službe u osnivanju i radu udruženja žena s pozitivnim primjerima te o prekograničnoj suradnji u području ruralnog razvoja. S prvim iskustvima u provođenju hrvatskog nacionalnog programa Shema školskog voća prisutne je upoznala mr. sc. Višnja Šimunović iz Savjetodavne službe iz Zagreba.

Cijeli skup je i ove godine, kao i prethodnih, oplemenila izložba poljoprivrednih proizvoda, koji su rezultat rad i dobre suradnje savjetodavaca i srpskih poljoprivrednih proizvođača.

mr. sc. Višnja Šimunović,
viša
koordinatorica za hortikulturu

Pripremi za ispis