Kako se riješiti viška vode u vrtu

Ovoljetne obilne kiše predstavljale su veliki problem u vrtu. Često se događalo da vrt bude pun vode, gotovo poplavljen, mokar i blatnjav pri hodu vrtom. U takvim situacijama, zapravo, najčešće niti ne znamo što raditi.

Za rješavanje tog problema postoji nekoliko mogućnosti. Ako u blizini postoji kakav odvodni kanal ili potok, može se drenirati tlo i tako višak vode usmjeriti u odvodne kanale. Drenaža se radi na željenoj dubini, odnosno na dubini koja neće ometati korjenov sustav biljaka i čiji korijeni neće obrastanjem zatvarati rupe na drenaži. Za to se najčešće koriste perforirane cijevi, kojima se usmjerava tijek vode u za to pripremljeno i primjereno mjesto.

Međutim, najčešće nema takvih kanala oko naših, pogotovo gradskih vrtova na okućnicama. Tada se, ovisno o vrsti zemljišta, rade upojni bunari. Na teškim tlima ti bunari mogu biti duboki i do 5 m. Bunar se obično radi od betonskih cijevi promjera oko 1 m. Te se cijevi postavljaju jedna na drugu. Bunar se uvijek radi u depresivnom dijelu vrta, dakle tamo gdje je tlo najniže. Vrh bunara se prekrije pokretnim pokrivalom, kako bi ga po potrebi mogli čistiti. Zemljište se u vrtu isplanira tako da se blago, gotovo neprimjetno, spušta prema bunaru. Bunar se nikad ne radi u sredini vrta, jer će tada jednostavno razdvojiti vrt na dva dijela i neće se više moći postignuti željeni sklad u vrtu. To je važno pri izgradnji i uređenju novih vrtova, kod starijih, već oblikovanih vrtova mora se to dobro isplanirati kako bi se usmjerili viškovi vode prema upojnom bunaru. Površina nad upojnim bunarom se može iskoristiti za izgradnju sjenice u vrtu, unutar koje se može planirati i postaviti roštilj i prostor za sjedenje i odmor. Jednostavno se može nad prekrivenim otvorom postaviti neki ukrasni lonac, koji će biti obogaćen visećim ljetnicama. Mogućnosti prekrivanja i dekoriranja otvora nad takvim bunarom su velike, što može biti izuzetno dekorativan element ukrašavanja vrta. 

Pravilnim uređenjem, drenažom i usmjerenjem vode prema upojnom bunaru riješit će se višak vode u vrtu, izbjeći gnjecavost i blato u vrtu, kao i pojava mahovine, koja se stvara zbog viška vlage i počinje prekrivati vrt.

Pripremi za ispis