Deseta državna izložba mladog uzgoja malih životinja

Udruge uzgajivača malih životinja uspjele su sačuvati naše biološko blago, tj, pasmine životinja u izvornom obliku, zahvaljujući svom velikom entuzijazmu i volonterskom radu. Ni mnoge ostale institucije tijekom prošlog stoljeća nemaju bolje rezultate..

izlozba1_0610.jpg

Ocjenjivanje kunića orijaša, foto SS BBŽ

U organizaciji Udruge mali uzgajatelj iz Bjelovara održala se u Republici Hrvatskoj Deseta državna izložba mladog uzgoja malih životinja u kojoj je sudjelovalo 50 izlagača s 500 primjeraka životinja. Među primjercima koji su konkurirali za medalje, osim svih vrsta peradi, domaće i ukrasne, bili su kunići, činčile te po prvi puta i zamorci. Naravno, i kokoši hrvatice, jedine priznate izvorne pasmine kokoši koja je već nekoliko godina prisutna na Bjelovarskom sajmu. Udruga koka hrvatica Bjelovarsko-bilogorske županije je nastala iz nekoliko bjelovarskih udruga, pa i Udruge mali uzgajatelj. Suradnja Udruge „Mali uzgajatelj“ Bjelovar i Udruge „Koka hrvatica“ Bjelovarsko-bilogorske županije se nastavlja se kroz dalji rad i selekciju najboljih primjeraka.

izlozba2_0610.jpg

Zamorci prvi puta u borbi za medalje, foto SS BBŽ

Među 500 primjeraka, titulu šampiona u konkurenciji kunića, činčila i zamoraca dobilo je dvadeset dvoje, a među domaćom i ukrasnom peradi bilo je 17 šampiona. Posebne nagrade organizatora dobilo je još 9 malih životinja, većinom peradi. Sve u svemu, na Bjelovarskom sajmu, Sajamskom prostoru u Gudovcu, ovaj vikend bilo je vrlo živahno i užurbano.

Darija Marković, dipl. ing. agr. 
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis